G&S: Del 42 Finns det utrymme för ytterligare prisökningar på guldmarknaden?
Av: Erik ForsellArtikeln är skriven av gästskribenten Erik Forsell från Axier.
Ett av årets favoritsamtalsämnen har varit det stigande guldpriset som lockat allt fler investerare till köp. Samtidigt som allt fler köpare strömmar till märker vi att det finns en del placerare som ställer sig frågan om tåget har gått, om det inte är för sent att köpa guld nu. Vi är av åsikten att så inte är fallet. Visserligen har priset stigit men vår bedömning är att det kommer att stiga ytterligare.
Guldpriset har nu stigit konstant sedan 2000, inte mindre än nio år på raken har priset gått upp. Under 2009 var prisökningen mätt i USD fantastiska 23,9 % vilket är en imponerande siffra. I år är uppgången nästan exakt lika hög, imponerande 24 %. På grund av en allt starkare krona är årets uppgång i SEK begränsad till 13 % (silver +29%), vilket är en bra utveckling i sig och skall ställas i jämförelse med Stockholmsbörsens uppgång om 15,4 % och mer modesta 5,3 % för amerikanska Dow Jones. Trots detta är årets uppgång endast den tredje största uppgången detta decennium. Under 2002 steg priset, mätt i dollar, med 24,7 procent och under 2007 steg det med smått fantastiska 31,4 procent.
Under förra året var det inte enbart mätt mot dollarn som guldpriset steg. Guldet steg mot inte mindre än åtta andra av de stora världsvalutorna. Priset föll endast mätt i australiensiska dollar, vilket kan förklaras av den uppgång som denna valuta haft baserat på landets råvarutillgångar. Tabellen nedan visar visar guldprisets utveckling det senaste årtiondet.
Under det senaste decenniet har guld (och silver) visat sig vara en av de bästa tillgångsklasserna att placera sitt kapital i. Det var emellertid först då guldet passerade USD 1 000 per troy ounce som ädelmetaller började få allmänhetens uppmärksamhet. Vi ser också hur medias rapportering ökar i samband med att priset stiger, något som är signifikant för ”den andra vågen” av en långsiktig uppgång.
Vi ser idag inte några tecken på att den tredje vågen av denna uppgång på guldmarknaden närmar sig, varför vi inte anser att det är dags att ta hem sina vinster trots den goda uppgången som guld visat det senaste årtiondet. Tvärtom är vi av åsikten att guldet kommer att fortsätta stiga ytterligare och att det därför är lämpligt att fortsätta investera enligt samma strategi som under det senaste decenniet.
Med andra ord, fortsätt att ackumulera guld varje månad, eller varannan eller var tredje, beroende på vilket som passar just Dig bäst. På detta sätt får Du ett bra, genomsnittligt inköpspris. Vissa månader kommer Du att få betala mer för Ditt guld, andra mindre, men i det långa loppet kommer Du att bli en vinnare. Fortsätt att se guld som en del av Dina besparingar. Att spara pengar är aldrig fel, speciellt inte när det handlar om riktiga pengar.
Låt oss dessutom komma med ett antal andra, mer makrorelaterade orsaker till varför vi bedömer att guld inte kommer att falla under en överskådlig tid.
-
Inom överskådlig tid kommer världens sammanlagda statsskulder att uppgå till 40 biljoner dollar. Skulden stiger med flera tusen dollar per sekund. Frågan är om det vid nästa lågkonjunktur är möjligt, att som tidigare, pytsa ut pengar för att hålla konjunkturen under armarna.
-
FED är redan igång med nästa stimulanspaket. Den amerikanska centralbanken kan i princip trycka och skyffla ut hur mycket pengar som helst utan att det märks. Blir det inflation och dollarn sjunker så är det dessutom bara positivt för de amerikanska företagens export.
-
Under ett tal häromdagen upprepade den amerikanska centralbankschefen, Ben Bernanke, att FED åter kan komma att lansera kvantitativa lättnader d.v.s. köpa sina egna statsobligationer vilket i princip är att jämställa med att trycka pengar. Hur och när detta skall ske sades det emellertid inget om.
-
FED försöker just nu febrilt övertyga marknaden om att den amerikanska riksbanken kan hantera deflationshotet. Vi tolkar detta som att vi inom kort kommer att se pengatryckning i stor skala, Quantitative easing II (QE2), men i vilken omfattning detta kommer är ännu oklart.
- I dag är inte likviditeten som är det stora problemet, snarare den överlikviditet som kan komma att uppstå efter Quantitative easing II. Vi ser till exempel hur fastighetspriserna och fastighetsaktierna fortsätter att stiga i Sverige trots ökade krav på ett eget kapital. Således har Quantitative easing ändå medfört en del gott, att öka investeringsviljan men frågan är om det inte gått för långt och därmed kommer att skapa flera bubblor i världsekonomin då allt fler personer, företag och länder lever över sina tillgångar.
Kommentarer
Logga in för att kommentera.