Citat:
Ursprungligen postat av Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av Asrael
All e-handel är inte momspliktig i köparens land. Det faller på sin orimlighet.
Som sagt jag har påvisat varför det argumentet liksom inte håller. Det är helt enkelt ML som gäller och inte din uppfattning om vad som verkar rimligt.
Av ML framgår att moms skall tas ut i säljarens land förutom under vissa förutsättningar. När dessa förutsättningar uppfylls skall det utländska företaget momsregistrera sig i Sverige och lägga på svensk moms. Dessa förutsättningar är inte uppfyllda om köparen själv transporterar varan. Läs en gång till!
Citat:
Ursprungligen postat av Skyking
Citat:
Fri rörlighet för varor inom EU har åstadkommits genom en tullunion där grundregeln är att moms betalas där varan omsätts. I vissa fall anses varan vara omsatt i köparens land om handel sker på distans och ett av fler kriterium är att säljaren sörjer för transporten.
När det gäller libertysilver.ee transporterar inte säljaren varan eftersom köparen hämtar den själv, via kurir eller använder extern transporttjänst och kan därför inte anses vara momspliktig. (5 kap 2 § fjärde stycket ML)
Som sagt där verkar du och SKV ha olika uppfattning - iaf är det vad jag gissar. Man kanske får fråga vad DU tror att det är SKV är ute och far efter här?
Jag har själv hämtat upp ädelmetaller i andra länder vilka jag inhandlat på plats eller via ehandels-portal. Det går inte att avgöra från vilket land köparen handlar under sådan förutsättningar (Inte ens med pass eftersom jag kan vara bosatt i annat EU-land). Så länge moms skall tas ut i säljlandet och olika momssatser råder tvingas du vänja dig vid den tanken.
Vad SKV är ute efter är inte så svårt att gissa. Staten behöver intäkter för att kunna upprätthålla statsapparaten. Det görs dels genom skatteindrivning, konfiskering av tillgångar och inte minst inflation av valutan. Guld är den enda monetära valuta som inte tillåter att valutamängden utökas i det oändliga och därför arbetar stater aktivt med att hålla guldpriset under kontroll. Det görs på otroligt många sätt och ett av dem är att försvåra ädelmetallhandel för privatpersoner. Operation Chokepoint är en del av detta.
Citat:
Ursprungligen postat av Skyking
Frågan blir helt enkelt hur man tolkar transporten och vem som utför den. Att man anlitar tredje part behöver inte ändra detta frågan är snarare när tredje part är inblandad ifall den skall räknas som köparen eller säljaren. Anledningar till att det kan tolkas som säljaren är:
1) Att man beställer transporten av/via säljaren (vet inte om det stämmer?). Eller att transporttjänsten är så integrerad i köpeförfarandet.
2) Att transporttjänsten är för specifikt anpassad till att transportera silver från LSEE och köparen.
3) Kopplingen mellan LSEE och företaget som står för transporten.
1. Ta reda på hur det ligger till! Om man väljer att inte hämta varan själv eller via kurir utan skickar varan till Sverige går det till såhär: Man beställer transporten av separat företag och det sker genom separat betalning till det företaget.
2. Det skulle vara fullt tillåtet att starta och driva ett företag som endast har ändamålet att transportera silver från Estland till Sverige.
3. Menar du att de skulle ha sammma ägare? Det vore också tillåtet så länge det är två separata företag.
Citat:
Ursprungligen postat av Skyking
Citat:
Här kan man givetvis diskutera ett par saker. Syftet med lagstiftningen och Skatteverkets rätt att tolka den.
Eftersom det är SKV som utgör första och andra instans i skattemål, SKV's beslut innebär exekutionstitel (dvs SKV agerar i princip domstol) så får man nog säga att SKV faktiskt har rätt att tolka skattelagstiftningen. Syftet med skattelagen är givetvis att dra in skattepengar.
Detta rör inte enbart svensk lagstiftning utan också eu-lagstiftning och där har SKV mindre att säga till om. Dessutom kan det behöva drivas upp till HD eller EU-domstol för att få ett prejudicerande fall. Dessutom kan det vara så att libertysilver.ee har fått ett förhandsbesked och då blir det mycket svårare för SKV att ändra sig i efterhand.
Citat:
När det gäller fria rörligheten så ligger där inget egentligt problem med att varorna skattas på ena eller andra stället. Rörelsen av varor blir egentligen inte mindre fri för att man skattar dem i ena eller andra landet, iaf ifall de bara skattas en gång.
Du verkar inte se problemet med att en säljare kan ha svårt att kontrollera varifrån köparen kommer. Jag kan t ex vara tysk medborgare bosatt i Estland men handla på ehandelsportal via proxy i Sverige och därefter välja att skicka varan till mina kusiner i Sverige. Fri rörlighet av varor skall tillåta detta och EU står över SKV i den frågan.
Citat:
Ursprungligen postat av Skyking
Citat:
I övrigt har momsreglerna sedan inträdet i EU bara ställt till med problem och merkostnader för företagare. Det är helt absurt att de ändras hela tiden. Otroligt många gör fortfarande fel och latenta skatteskulder kommer få många småföretagare att gå i konkurs när de väl drivs in.
Men nu är det gällande lag som SKV agerar efter. Om något vore orimligt så vore det ifall SKV
inte agerade efter gällande lag, det om något skulle kunna ställa till problem för företag och andra.
Du är tydligen lagen eftersom du tolkar den som du vill. Det framgår av ML att säljaren skall sörja för transporten för att det skall räknas som distansförsäljning. Det framgår också att moms i normalfallet tas ut i säljarens land. Det är först när vissa kriterier som brytpunkter, vissa varor m m uppfylls som momsregistrering skall ske i köparens land. Frågan är också hur man skall kontrollera från vilket land köparen kommer.
Citat:
Ursprungligen postat av Skyking
Citat:
Det bör också nämnas att libertysilver.ee omöjligt kan ha en stor omsättning i förhållande till andra utländska e-handelsföretag där säljarens momssatser anges vid köptillfället. Varför har man givit sig på denna i sammanhanget lilla ädelmetallhandlare?
Kanske för att andra e-handelsföretag faktiskt håller sig till reglerna, eller att SKV iaf tror så. En ledtråd kan ju vara huruvida respektive företag är momsregistrerat i sverige och redovisar moms här.
Du känner visst inte till problematiken kring distanshandel och moms i EU-länder. Även om många företag håller sig till reglerna och vissa också (ut)nyttjar den rabatt de ger köpare genom att momsregistrera sig i utlandet är detta ett område där väldigt många gör fel. Inte blir det lättare av att reglerna ändras nästan varje år.
För ett företag med många tusen anställda är detta ett område de har skattejurister för att hantera med småföretagare har stora problem och det är förenat med stora administrativa kostnader.