Hur sätter Riksbanken räntan?
Processen är inte så svår att beskriva. Riksbankens anställda sitter runt ett bord och har ett möte. I slutet av mötet hittar Riksbanken på en siffra. Så går deras process till. Det finns inget mer magiskt om deras arbetssätt.
Deras arbetssätt avspeglar dock inte hur verkligheten ser ut.
Alla anställda på Riksbanken har fina universitetsutbildningar bakom sig men det innebär inte att Riksbankens anställda vet vad man gör. Offentligt kan man säga att räntebeslutet baseras på marknadsläget i ekonomin men sanningen är att man inte har en aning om hur marknadsläget ser ut.
Det ser ut som att Riksbanken vet vad de gör men sanningen är att man bara låtsas. Riksbanken har ingen aning om hur räntan bör se ut.
I en verklighetsbaserad ekonomi styrs räntan av utbud & efterfrågan och inte av ett par människor under ett morgonmöte.
Utbud och efterfrågan är en marknadsprocess som kommer till uttryck genom flera miljoners människors handlande under vardagen. Riksbanken kan inte analysera deras handlade och spå vad konsumenter kommer att göra nästa dag. Därför kan Riksbanken inte bestämma hur räntan ska se ut.
Riksbanken kanske säger att räntan ska vara på exempelvis 1% men rätt som det är kommer konsumenterna att se igenom detta. När detta sker kommer räntan att förändras. Då kommer räntan att stiga.
|