Citat:
Några teorier om varför Riksbanken vill ha så stor reserv? Ligger det i Stefan Ingves personliga maktbegär, eller finns det högre makter i rörelse?
Idag är Fiatvalutornas värde mätt i förhållande till varandra (
floating exchange rate). Om dollarn går upp, går kronan ner. Dollarn är världsreserv valuta. Man kan därför ha två antaganden. Ena antagandet: Riksbanken är rädda för att kronans värde ska minska och därför backar man upp kronan med en annan valuta. Andra antagandet är att man tror på dollarns uppgång då den är en världsreservvaluta.
Riksbanken vill -trots oron om att kronan kan tappa värde- inte sluta trycka pengar i syftet att stärka kronan (Ingves är rädd för prisdeflation vilket enligt monetarism är dåligt). Det gör att man ur deras perspektiv måste fylla på reserven med så mycket dollar man kan. Det är tänkt att dollarn ska fungera som en balansvåg mellan dollarns värde och kronan. Man kan se detts som att utöka penningmängden utan att ha tryckt nya pengar. Med andra ord importerar vi inflation.
Varför har man så stor reserv? Min teori är att Riksbanken inte har koll på hur mycket pengar man faktiskt har skapat och det som bankerna har skapat. Det är kanske därför man hellre vill "ta det säkra före det osäkra". Ur deras synpunkt är det bättre att ha för mycket dollar än för lite.
Riksbanken gör dock ett stort misstag. Vanliga konsumenter är inte intresserade av att köpa dollar eller andra Fiatvalutor för den delen. Vi konsumenter sparar inte i svenska kronan för att köpa amerikanska dollar. Vi konsumenter sparar i kronan för att man kan köpa produkter med kronan. Med tanke på att Riksbanken inte ser detta så är man blind för den verkliga inflationen som finns ute i ekonomin.