I medeltida Kina uppfanns både papper och tryckpressen. Västvärlden fick dock inte se statliga papperspengar förrän år 1690. Massachusetts som var en koloni i det brittiska imperiet, plundrade Quebec. Vid lyckade expeditioner sålde Massachusetts av det man hade plundrat och därefter betalades lönerna ut till soldaterna. Vid ett tillfälle kom soldaterna hem tomhänta men Massachusetts var fortfarande skyldig att betala ut pengar till soldaterna.
Vid avsaknaden av lön vägrade soldaterna att lyda order. Massachusetts var därför tvungna att dra till med drastiska åtgärder. Man försökte först och främst låna ca £3,000–£4,000 från köpmän i Boston. I och med att Massachusetts kreditvärdighet var låg hittade man inga köpmän som var villiga att låna ut pengar. Till sist bestämde Massachusetts att man skulle trycka upp £7,000 i form av papperspengar som gick till att betala soldaterna.
Massachusetts förväntade sig dock att soldaterna och befolkningen i första hand inte skulle ta emot dessa som betalning. Massachusetts hade en ”lösning” på detta problem. Massachusetts kom med två löften. Ena löftet handlade om att soldaterna kunde byta ut dessa papperspengar mot guld och silver inom ett par år efter att Massachusetts samlade in dessa med hjälp av skatt. Det andra löftet handlade om att Massachusetts lovade att man aldrig mer skulle trycka nya papperspengar. Dessa löften bröts snabbt.
Papperspengarna var i cirkulation i hela 40 år och man fortsatte att trycka upp nya papperspengar som skulle motsvara ett värde av £40,000. Återigen gav Massachusetts ut liknande löften som bröts på nytt. Konsekvensen blev att papperspengarna tappade i värde då efterfrågan på dessa minskade.
Massachusetts försökte motverka denna effekt genom att göra dessa papperspengar till lagligt betalningsmedel vilket innebär att befolkningen blev tvungna till att acceptera dessa papperspengar som betalning vid bland annat återbetalningen av skulder.
Massachusetts drabbades dock av den oönskade effekten som kom att kallas för Greshams lag.
Greshams lag innebär att övervärderade papperspengar används i cirkulation samtidigt som undervärderade pengar så som guld och silver försvinner ur cirkulation. Konsumenter vill med andra ord helt enkelt spara i det som anses vara värdefullt (silver) och göra sig av med det som anses vara värdelöst (papperspengar).
Innan Massachusetts började experimentera med papperspengar var silvermynt pengar. Den totala cirkulationen av silvermynt uppgavs ligga på £200,000. När Massachusetts tryckte mer papperspengar blev den totala cirkulationen av papperspengar vid ett tillfälle ca £240,000 samtidigt som silvermynten försvann helt ur cirkulation.
När Massachusetts återigen misslyckades med att betala in lönen till soldaterna kom man att trycka upp mer papperspengar som till sist skulle motsvara ett värde av £2,5 miljoner. Konsekvensen blev att priset på silver steg ytterligare. Priset på silver steg 10 gånger mer än när man började med att skapa pengar ur tomma intet via sedelpressen.
Källa
The Origins of Government Paper Money av Murray N. Rothbard -
http://mises.org/daily/5053#note1