Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < Varför bör inte svenska kronan ses som riktiga pengar?
Varför bör inte svenska kronan ses som riktiga pengar?
2013-12-13 13:16 # 1
Silvermedia
Papperspengar är inte igenkännbart. Det är väldigt få personer utanför Sveriges gränser som faktiskt vet hur svenska kronor ser ut. Svenska kronan accepteras inte utanför Sveriges gränser såvida man inte växlar in det.

Papperspengar är varken knapp eller värdebevarande. Svenska kronan har ett artificiellt värde eftersom folk tror att staten inte kommer trycka mer av dessa. Om staten lovade att man skulle trycka pengar ur tomma intet tills den kollapsar skulle svenska folket fly kronan i förväntan om hyperinflation.

Papperspengar har inte ett användarvärde bortsett från att det är fiat. Så fort staten säger att svenska kronan inte har ett värde så blir det värdelöst. Ett blankt papper har ett större användarvärde än papperspengar då folk kan exempelvis skriva värdefulla anteckningar. Detta gör att ett blankt papper är mer värdefullt då den har ett värde oberoende om vad staten säger eller tycker.

Papperspengar är inte delbart. Om du delar en 100-kronorssedel får du alltså inte två sedlar till ett värde av 50-kronor styck.

Ingen (inklusive Riksbanken) vet vad en svensk krona är för något. Ingen vet vad definitionen på en svensk krona är för något och om du ställer frågan till en nationalekonom blir svaret troligtvis ”vad svenska kronan än köper”. Det här är inget bra svar då kronan köper mindre och mindre produkter och tjänster.
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-12-13 13:57
2013-12-13 16:04 # 2
Nikon
Citat:
Ursprungligen postat av Silvermedia
Papperspengar är inte igenkännbart. Det är väldigt få personer utanför Sveriges gränser som faktiskt vet hur svenska kronor ser ut. Svenska kronan accepteras inte utanför Sveriges gränser såvida man inte växlar in det.


Precis som Guld inte accepteras någonstans såvida man inte växlar in det mot lokal valuta.
Och precis som knappt någon människa i denna värld numera vet hur man känner igen guld...

Faktum är att även utomlands så är det lättare att ta sig fram med svenska kronor än med guld/silver.
De flesta större städer är nedlusade med valutaväxlingskontor. De finns i varje gathörn, och de har öppet från tidig morgon till sen kväll. Och ja, dom vet hur svenska kronor ser ut!

Försök hitta någonstans att växla in guld/silver... För att få rimlig "växlingskurs" bör du uppsöka en mynthandlare som handlar med bullion, och det finns det om du har tur kanske 2 stycken av i en större stad. Förmodligen ingen alls städer med under en miljon invånare (Finns väl inte en enda vettig mynthandlare Göteborg?). Och dom har mycket dåliga öppettider.
Visst, du kanske kan bli av med ditt guld/silver hos en pantbank eller juvelerare. Men förmodligen betalar de bara skrotpriset, om ens det.
2013-12-13 16:16 # 3
Nikon
Litet förtydligande: Jag är alltså positivt inställd till Guld/Silver, men jag föredrar hårda fakta framför lösryckta påståenden och halvsanningar.

Och fakta idag är att Svenska Kronor accepteras på långt fler platser i världen än exempelvis Guld eller Silver.

Om vi tycker att acceptansen för Svenska kronor utomlands är otillräcklig för att svenska kronan skall duga som valuta, så är i så fall Guld och Silver en ännu sämre valuta.

Och så är det väl egentligen. Visst vore det trevligt med en ädelmetallsvaluta. Men någon sådan existerar inte idag. Acceptansen för ädelmetall är på tok för låg för att man ska kunna kalla den för fungerande "valuta".
"Investering" är nog bästa beskrivningen för ädelmetaller idag.
2013-12-13 16:27 # 4
Syraks vishet
Hej !
Fakta idag , behöver inte betyda fakta om två veckor !
2013-12-13 21:13 # 5
Goldfinger
Kronan och guld, ja. Riksbanken hävdar sig ha ca 4 gånger mer guld än det finns kontanter (tryckta sedlar och mynt) i Sverige.
En guldmyntfot är kanske inte så långt borta...
2013-12-13 23:27 # 6
Per-Arne
På lång sikt är det förödande att sitta på kontanter (fiat). Inflationen äter sakta men säkert upp värdet. Oavsett vad KPI säger så försök t ex att spara ihop till en bostad genom att hålla kontanter på ett bankkonto (eller obligationer).

På lite kortare sikt så kan det vara förträffligt att ha "kontanter" på ett bankkonto. T ex vid en börskrasch. Kul att kunna fynda då.

Precis som Nikon är inne på så är det hyfsat nödvändigt att ha en viss mängd fiat för löpande utgifter (bl a skatt).

Tror man verkligen på att hela det finansiella systemet kommer att kollapsa, så är det väl smart att gå all in i reala tillgångar. Fastigheter, mark, antikviteter, konst och varför inte ädelmetaller.

Personligen siktar jag i dagsläget på att ha ca 20% av mitt kapital placerat i fysiskt guld (och silver).
2013-12-14 00:39 # 7
Jarneris
jag håller med Nikon. Svenska kronan är det vi har idag som betalmedel och det är väl det som är själva definitionen av pengar, fiat eller icke. Hela vår ekonomiska värld är egentligen icke-materiell. Den är vad vi gör den till. Så länge det finns förtroende för kronan som betalmedel kommer den att bestå. Att ta ut kontanter i för stor utsträckning är naturligtvis värdesänkande, på grund av inflation, men de flesta har det bättre omdömet att investera i aktier, räntebärande papper eller något annat som tar höjd för inflationen. De senaste åren har aktiemarknaden varit ett bra alternativ, OMX upp 20% i år bara. Personligen tror jag dock att en sur nota kommer inom kort, vilket är anledningen till att jag investerar i ädelmetaller.
2013-12-15 16:27 # 8
Skyking
Citat:
Ursprungligen postat av Goldfinger
Kronan och guld, ja. Riksbanken hävdar sig ha ca 4 gånger mer guld än det finns kontanter (tryckta sedlar och mynt) i Sverige.
En guldmyntfot är kanske inte så långt borta...


Riksbanken hävdar väl inte alls det? Googlade och fick fram att riksbanken hävdar att de har guld för 37.3 mdr, mängden kontanter är betydligt mer än så.

Dessutom så får man fråga sig om det hade räckt att ens ha guld tillräckligt för att täcka M0 med tanke på att man i ett sådant läge inte hade haft möjlighet att på långa vägar garantera insättningsgarantin. Risken är att man då hade behövt större penningmängd eftersom banktillgodohavanden kanske inte hade varit tillräckligt säkra utan fungerande insättningsgaranti vilket hade krävt större mängd guld.

Ur det perspektivet är en guldmyntfot ganska långt borta och den blir längre och längre bort ju större penningmängden blir.
Senast ändrad av Skyking; 2013-12-15 16:27


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt