Enligt bostadsministern Stefan Attefall är det kommunernas fel att vi har höga bostadspriser. Detta då kommunerna enligt Attefall inte byggt tillräckligt med bostäder för att motverka efterfrågan. Attefall glömmer dock att det inte är kommunerna som har skapat efterfrågan.
Attefall tar med andra ord endast upp symtom och inte orsak. Om Attefall får som han vill och man bygger fler bostäder kommer det leda till skada för ekonomin. Varför då?
Ponera att Attefall väljer att bygga 100 000 nya bostäder. Till detta har han anställt en byggare som vi kan kalla för Byggare Bob. Byggare Bob har fått alla resurser tilldelat till honom.
Dessa resurser har Attefall tagit från andra delar av ekonomin men Byggare Bob vet inte om det. Byggare Bob har på grund av Attefalls instruktioner fått för sig att det finns oändligt mycket med tegelstenar. Detta då Attefall har berättat att det finns en ökad efterfrågan på bostäder.
Byggare Bob väljer därför att bygga stora, nya, och moderna bostäder i hopp om att bygga ikapp efterfrågan.
När Byggare Bob är mer än halvvägs in i bostadsbyggandet inser han att det inte finns tillräckligt med resurser till att bygga klart dessa bostäder. Detta då efterfrågan på bostäder fortsätter att stiga trots att Byggare Bob bygger fler bostäder.
Byggare Bob måste därför bygga ytterligare 50 000 nya bostäder i syfte att hinna ikapp den fortsatt ökande efterfrågan.
Men det finns ett problem.
Eftersom Byggare Bob är mer än halvvägs in med att bygga sina 100 000 stora bostäder har han nu insett att det inte finns tillräckligt med resurser till att bygga 150 000 bostäder. Byggare Bob måste nu riva ner sina hus och göra om sina ritningar i syfte att bygga mindre bostäder.
När Byggare Bob har rivit ner sina bostäder kan han därför inte längre använda sig av sina tidigare redan använda tegelstenar. Det är här bostadsbubblan har spruckit.
Det är Riksbanken och inte kommunerna som har stimulerat efterfrågan genom att sätta en låg styrränta. I och med att varken Attefall eller Byggare Bob tar hänsyn till detta missbedömer båda marknaden.
Styrräntan låg under 1990-talet på 500% (under namnet marginalränta). Idag ligger räntan på 0,75% vilket innebär en räntesänkning med 499,25%!
När räntan eller med andra ord kostnaden på lånet av pengar blir billigare kommer folk helt enkelt att låna vilket leder till ökad efterfrågan.
Befolkningens disponibla inkomst i förhållande till skuldsättningen ligger på 170% och det har lett till att priset på bostäder har stigit med 120% sedan 1996.
Attefall tog upp att kommunerna inte får fram tillräckligt med byggklar mark och skyller därför på kommunernas planmonopol.
Men i och med att utbudet på mark är knapp samtidigt som Riksbanken har gjort det billigare för folk att köpa bostäder kommer man förr eller senare ha mindre mark tillgängligt för det finns bara så mycket mark.
Detta gäller även om kommunerna släpper planmonopolet detta då kostnaden på lånet av pengar är oförändrat. Bubblor kan inte fortsätta för evigt. När resurser har blivit allt mer knappa kommer räntan förr eller senare att skjuta upp mot höjden.
Källa:
Attefall – Kommunerna kan få krav på att det byggs bostäder -
http://mobil.dn.se/nyheter/sverige/attefall-kommunerna-kan-fa-krav-pa-att-det-byggs-bostader/Priserna har stigit med 120 procent -
http://www.aftonbladet.se/minekonomi/article16274675.ab