Fiat-pengar försvinner inte ur cirkulation bara för att någon köper guld lika lite som fiat-pengar försvinner ur cirkulation när någon köper vilken annan vara som helst. De fiat-pengar som Liberty Silver AB tar emot som betalning för guld försvinner inte utan går till löpande omkostnader såsom anställdas löner, mm. De anställda spenderar sedan dessa fiat-pengar ut i samhället på hyra, mat, bränsle osv. vilket innebär att de hamnar i någon annans händer som i sin tur spenderar dem. Pengar cirkulerar, helt enkelt.
Om däremot efterfrågan på guld ökar på bred front som en följd av en misstro mot fiat-penningsystemet kommer cirkulationen av fiat-pengarna att öka. Det är hastigheten på cirkulationen som är intressant! Det är detta man på engelska kallar "money velocity". Läs gärna vår
senaste Guld- och Silveruppdatering där vi skriver om money velocity.
Där finns även en intressant graf.
En kraftig ökning av money velocity (pengarna byter händer allt oftare) är det som händer under en hyperinflation. Man behöver inte trycka hutlösa mängder pengar för att det ska bli hyperinflation. Det räcker med att folk tappar förtroendet för valutan för att hyperinflation ska initieras. Däremot är hutlöst pengaprintande ett bra sätt att urholka förtroendet för en valuta så att folk vill göra sig av med den.
När folk har tappat förtroendet kommer de försöka göra sig av med pengarna fortast möjligt. De kommer att köpa det mest nödvändiga som mat, bränsle, diverse förbrukningsvaror. Pengar som de vill spara långsiktigt kommer de att försöka placera i något värdebevarande som olja, skog, guld, silver eller vad helst som är lämpligt. Välkända guld- och silvermynt är ju lämpligt då dessa är lätta att förflytta, lätta för en mottagare att värdera, hållbara, värdefasta, etc. Svårare med skog och olja.
Pengarna blir till slut som en het potatis som ingen vill hålla utan ständigt skickar vidare till någon som inte heller vill hålla i pengarna. Till slut blir potatisen så het att den får kastas i diket. Oätlig kan man säga, och således värdelös.
Anledningen till att den Indiska rupien har påverkats negativt av Indiernas hutlösa guldköpande är att de måste importerar det mesta guldet de konsumerar.
Guldhandeln ökar Indiens handelsunderskott. Ett underskott som redan är stort p.g.a dyr oljeimport som även den är en stor börda för landet.