Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Guld < Guld-obligation
Guld-obligation
2014-11-19 13:46 # 1
Flavian
Jag har sett att det nu finns en möjlighet att låna ut guld mot ränta. Se här.

https://www.jse.co.za/articles/firstrand-lists-gold-bond-on-jse

Här kan man alltså få en liten ränta på sitt guld och minsta tillåtna investering är en krügerrand. Givetvis måste man ta en risk, eftersom det aldrig är säkert att en låntagare kan återbetala sina skulder. Å andra sidan slipper man förvaringskostnader för sitt guld och tjänar dessutom lite ränta.

Man måste alltså acceptera en motpartsrisk, vilket man inte gör när man har fysiskt guld inlåst i ett bankfack.

Jag tror att detta kan bli något stort.

Om man vill låna kan det vara svårt därför att långivarna är rädda för inflation och därför inte vill bevilja lån trots att den tänkte låntagaren har goda säkerheter och god återbetalningsförmåga.

Vill man låna pengar i dagens "lågräntemiljö" måste man ta med i beräkningen att risken för stigande räntor är större i en "lågräntemiljö" än i en "högräntemiljö".

Om lånet är skrivet i guld finns det inga svårigheter med att få fast ränta till och med om löptiden på lånet är mycket lång. Detta gör att det är fördelaktigare att låna guld förutsatt att man är säker på sin återbetalningsförmåga.

Man kan alltså säga att guldlån är bra för låntagare som har goda säkerheter och god återbetalningsförmåga, eftersom de kan få låna till bättre villkor därför att långivaren inte behöver oroa sig för någon inflation. Detta gör det alltså lättare att få låna pengar för den som är kreditvärdig.

Eftersom det inte finns någon centralbank som kan rädda gäldenärer i nöd genom att skjuta till pengar, det vill säga guld, ur tomma intet måste dock långivaren göra en mera noggrann prövning av låntagaren då ju långivaren inte kan vända sig pappa staten i händelse av att gäldenären blir insolvent.

Summan blir att det blir svårare för den som har dåliga säkerheter och låg återbetalningsförmåga att få lån, medan den som har goda säkerheter och god återbetalningsförmåga får lån till bättre villkor. Detta kallas marknadsekonomi.

I nuläget är det dock troligen omöjligt för några andra än guldexploateringsföretag och guldgruvor att få guldlån. Det finns ju inga andra som har något kassaflöde i guld och därför inga andra som kan uppvisa ett kassaflöde i guld och därigenom visa sig vara säkra låntagare för långivarna.

I framtiden behöver det dock inte vara så. De som letar efter/bryter guld måste ju exempelvis köpa utrustning och då kan man tänka sig att de som producerar sådan utrustning också får ett kassaflöde i guld och eftersom dessa i sin tur köper något annat av ytterligare någon så uppstår det ett flöde som har sitt ursprung i en guldgruva och eftersom guld ger såväl låntagare som långivare fördelar så kommer med all säkerhet likviditeten att stadigt öka i denna marknad och med tiden kommer det till och med att tränga ut dollarn från världshandeln.
Senast ändrad av Flavian; 2014-11-19 13:54
2014-11-20 05:45 # 2
Liberty Silver / Torgny Persson
Moderator
Vad är räntan på obligationen? Är den fast på hela femårsperioden?
2014-11-20 09:08 # 3
Flavian
Räntan är fastslagen till 0,5% per år och bestämd i förväg. Detta är en stor fördel med guldobligationer. Man behöver inte bråka särskilt mycket om räntan, eftersom man vet att guld alltid är guld.

Den stora saken i detta sammanhang är snarare om det finns en risk för att gäldenären blir insolvent.

Om man studerar ekonomisk statistik från 1800-talet skall man se att räntan på längre löptider alltid var ungefär densamma.


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt