|
KC23
|
Första inlägget här på Liberty Silver.Jag vet inte riktigt hur mycket som skrivits om Federal Rerserves prekära finansiering, men tänkte ge min take på situationen.
Sedan 2007/2008 har Federal Reserve expanderat sin balansräkning närmare 4.5x. De värdelösa lånen 'MBS:er' som gav upphov till finanskrisen 08/09 har - i aldrig skådade mängder - köpts upp för nytryckta (eller nydigitaliserade snarare) pengar. Samtidigt har amerikanska statspapper (obligationer utfärdade av amerikanska staten) köpts upp genom QE1, QE2, QE3, Operation Twist, mm. Den officiella rationalen bakom dessa "okventionella" åtgärder var att:
(i) undvika en total finansiell kollaps (det gick inte att "mark-to-market" MBS:erna eftersom marknaden kollapsade för 'tillgångsslaget' - flera investerare satte sålunda värdet på tillgångsslaget till 0 och amerikanska bankerna blev således utsatta för stora blankningar, däribland av hedgefondförvaltaren David Einhorn som föll handlöst. Lehman gick under men även andra aktörer. några omstrukturerades in i nya konstellationer,mm) (ii) trycka ned långräntorna för att uppmuntra till investeringar och konsumtion
Åtgärderna var med facit i hand "lyckade". Aktiemarknaderna har stigit kraftigt i pris och världen har återgått till någon form av "business as usual"-läge. MEN - för det finns alltid ett MEN.
Problemet med åtgärderna - förutom att betala 100 cent av 1 dollar för värdelösa MBS:er - är att den amerikanska centralbanken FED har ökat sina durationsrisker (köpt obligationer med långa löptider och är i skottgluggen för stigande räntor). Som ni säkert vet sjunker priset på obligationer när räntan stiger, medan priset stiger när räntan sjunker. Detta inversa samband är allmänt känt hos obligationsinvesterare och andra placerare. Eftersom den amerikanska ekonomin går 'bra' och en räntehöjning är mer eller mindre inprisad och "nära förestående" befinner vi oss i en intressant situation.
Precis som alla banker har FED en balansräkning med tillgångar, skulder och eget kapital. För att backa upp sin balansräkning om 4.5 triljoner dollar (vilket i sig är en löjlig siffra som är svår att föreställa sig) finns ett EK eller solvenskapital om cirka 50-60 miljarder dollar - en solvensmarginal om 1.3% ungefär. Den hävstången får ens de värsta bankerna att framstå som "safe". Men hursomhelst, klarar FED en värdeminskning om 1.3% (dvs nästan ingenting) innan de är insolventa på balansräkningsnivå. Insolvens innebär att skulderna är större än tillgångarna.
Höjer man räntan nu i december kommer man trigga en efterföljande prisnedgång på obligationspriserna och således sin egna insolvens. Eftersom amerikanska dollarn är uppbackad/utgiven av Federal Rerserve efter Federal reserve act 1913 riskerar detta att resultera i en efterföljande förtroendekris för dollarn - världsvalutan som anses vara 'hårdvaluta' i så många länder. Förstår ni hur sjukt det är att världens centralbank - FED - är nära inpå insolvens och allt vad det innebär? Eftersom det inte finns någon fysisk uppbackning av dollarn - guld, silver eller liknande - är allt förtroendebaserat. Visst, i slutändan är det amerikanska staten som "backar upp" systemet med att kunna taxera amerikanska medborgare. Men amerikanska staten är även den i en prekär situationen efter alla krig, osv. Nettoförmögenheten hos amerikanska staten är cirka -18 triljoner USD och då räknar vi inte in de ofinansierade åtagandena i amerikanska veteran-trusten, handikapps-trusten, mm. Och det mest lustiga av allt är att USD anses som "safe" trots att centralbanken som utfärdat dem är insolvent och staten som garanterar dess existens är den mest skuldsatta nationen genom historien. Hoppas ni ser ironin i detta? En bisarr safe-haven perception som ligger till grund för detta. Samtidigt 'sjunker' enheter av bestående värde och verkliga safe havens - guld & silver - ständigt i pris till följd av den "starka dollarn".
Samtidigt som allt detta är på gång är börser och riskvilja på all-time high. Småsparare slänger sig över spekulativa aktier (se bara Fingerprint, Invisio, Kambi, etc) och ingen ser de enorma risker som finns överhängande oss. Avanza marknadsför "utdelningsaktier" som safe och som ett vettigt investeringsalternativ. Men är det vettigt att köpa på ATH när allt är inprisat i toppen på konjunkturen?
Konjunkturen har historiskt sett gått i cykler om 6-7 år. Den senaste verkliga recessionen var 2008/2009, vilket är cirka 6-7 år sedan. Men vad ska centralbankerna göra vid nästa ekonomiska tillbakagång? Vi är redan på 0 eller minus i flera fall på styrräntor? Ska de sänka ännu mer och trigga någon form av bank-run? Vad har människor för incitament till att låna ut pengar till banker och sedan betala för att göra detta? Sparande ska ju premieras och spara köpkraft, inte förminska den! Klart som tusan många människor kommer gå till banken för att ta ut sina sparade medel när dem inser detta - men vänta nu - vi har ju fractional reserve banking så medlen finns inte i cash - de är ju utlånade till andra i en gigantisk ponzi-scheme.
Nej, tittar man på dagens situation med nyktra ögon är det väldigt läskigt - vi går in i en period som ingen vet hur den ska sluta.Vad har ni för tankar kring mina funderingar? Är jag helt fel ute eller har ni en liknande bild?
|
|
|
Obetalbar
|
Precis som du så tycker jag att synsättet på USD som en säker hamn är helt vansinnigt. Astronomiska skulder , och ännu värre ; astronomiska åtaganden i form av pensioner osv vilket motsvarar ännu mycket mer skuld. Industriell produktion alltså fabriker , guldet / ägandet av guldet allt detta har man skeppat utomlands. Ett gigantiskt handelsblansunderskott år efter år. Lite naturresurser finns väl men i händerna på eliten. USA och deras valuta är ett luftslott i sin renaste form. Låt oss dock ha i åtanke att reservvalutor inte är de som brukar krascha först. Även fast USA är ett sjunkande skepp så tror jag att USD kommer hålla längre än många andra valutor. Det är också helt vidrigt sjuk att inte alla länder tar hem sitt guld från USA. Till USA´s fördel så kan ju räknas att de sitter å detta utländska guld och ärligt talat så lär de fortsätta med det. Det retar mig, och inte lite heller att dumSverige har en del guld i USA.
Visst är staten uppbackad med sin förmåga att beskatta. Å andra sidan så producerar de ju inte så mycket längre att det finns så mycket kvar att beskatta. Kina säljer US obligationer i massor.. tydligen så har Belgien köpt upp en massa utav deras bonds också för pengar de inte har i maskopi med FED
Undrar om du inte skrivit fel på några saker. Nettoförmögenheten är minus 18 triljoner ? Tror du överdriver tusenfalt. Verkar mer vettigt om du skriver skulden är ca 18,5 biljoner? Eller har jag missuppfattat dig ?
Guldspotpriset är i princip oberoende av efterfrågan på fysiska varan så länge det inte är helt slut. Det är pappersmarknaden som påverkar spoten och den saknar all relevans egentligen. I det långa loppet iaf.
Eliten vill sänka räntan mycket mer. Kontanterna är i vägen för detta, Det är tror jag det största skälet varför eliten vill ta bort kontanterna.
|
|
|
silvereagle
|
http://usdebtclock.org
Enda frågan är hur länge de kan hålla liv i detta ponzi spelet
|
|
|
KC23
|
Nu är har FEDs egna kapital fått sig en ordentligt törn minus 33% på några veckor. Således är solvensmarginalen 0,88% av totala tillgångar eller totalt 37.5 miljarder USD i förhållande till totala tillgångar på 4500 miljarder.. Lehman hade 3% när den banken gick under 2008.
Bara jag som tycker att denna nivå är extremt låg? Att utgivaren av världens reservvaluta saknar all form av säkerhetsmarginal som eftersträvas? Men det är klart, ingen går in och läser deras kvartalsrapporter förutom jag.. Kanske därför ingen bryr sig - eftersom de är så transparenta att själva säga att dem är bankrutta - då är det ingen som ifrågasätter denna uthållighet :-)
Om några månader, kanske 2-3 är det egna kapitalet förbrukat och FED är insolvent på balansräkningsnivå. Insolvens innebär att skulderna är större än tillgångarna och att FED - därmed inte kan fullgöra sina förpliktelser gentemot alla sina insättare (dvs amerikanska bankerna). Men aktiemarknaden faller på "Kinaoro".. Amerikanerna borde kanske rannsaka sig själva först?
Insolvens behöver inte betyda undergången, men förtroendet för USD kommer sannolikt att urholkas ännu mer. Frågan är bara när Kina lanserar sin gyllene yuan/renminbi uppbackad av den mest värdestabila ädelmetallen genom tiderna? Yuanen kan bli den nästa reservvalutan världen så desperat behöver.
|
|
|
Skyking
|
Nu är det iofs inte så att USA är mest skuldsatt, iaf inte om man relaterar det till BNP. Japan är värre där.
När det gäller risken med räntehöjningar så beror inverkan på balansräkningen hur man bokför dessa. I slutändan så är ju en obligation värd minst sitt nominella värde om gäldenären betalar. Skall man behålla den till förfall så är det alltså tänkbart att man bokför dem till nominellt värde.
Sen när det gäller EK hos en CB så innebär inte negativt per automatik insolvens i den meningen att de likväl kan kunna fullfölja sina åtaganden på det att de kan trycka pengar att betala sina skulder med. Värt att notera att utgivna kontanter tas upp på skuldsidan i på balansräkningen.
Hur är det med pensionsåtagandena som brukar anföras? Löper de med tänta? Är det en juridiskt bindande "skuld"? Endel frågetecken här om hur man faktiskt bör beakta den.
|
|
|
Solidus
|
Relatera till pengar, skulder mäts i pengar.... " Nu är det iofs inte så att USA är mest skuldsatt, iaf inte om man relaterar det till BNP. Japan är värre där."
Nu kör "Skyking" med blåa dunster igen?? USA skuld är mer än dubbelt så hög än Japans i rena pengar, vad jag kan se...
National Debt of Japan $ 8,914,122,904,107
USA $18,879,939,648,416 och stiger som fan och går inte att betala tillbaka längre...
|
Senast ändrad av Solidus; 2016-01-12 18:37 |
|
Mats
|
Sant att Japans skuld är värre än USA's men Japan har åtminstone tidigare, haft klart bättre handelsbalans än USA. Har inte hållit mig uppdaterad, men Japans situation har försämrats under senaste åren. Japan har det mesta av sina skulder inom landet, ägarna av US debt är i högre grad utomlands. Vilken av dominobrickorna trillar omkull först?
Intressant inlägg av KC23. Jag har resonerat lite i liknande banor. När nästa kris slår till så kommer det bli svårt för centralbankerna att med någon trovärdighet rädda situationen en gång till, med samma åtgärder som sist, dvs sänkt ränta och obligationsköp.
|
Senast ändrad av Mats; 2016-01-12 20:04 |
|
Skyking
|
Citat: Ursprungligen postat av Solidus Relatera till pengar, skulder mäts i pengar.... " Nu är det iofs inte så att USA är mest skuldsatt, iaf inte om man relaterar det till BNP. Japan är värre där." Nu kör "Skyking" med blåa dunster igen?? USA skuld är mer än dubbelt så hög än Japans i rena pengar, vad jag kan se... National Debt of Japan $ 8,914,122,904,107 USA $18,879,939,648,416 och stiger som fan och går inte att betala tillbaka längre... Det du kallar för "blåa dunster" är att man tydligen inte skall ställa skulderna i proportion till något relevant. Att Japan har högre statsskuld i förhållande till dess BNP och att Japan har högre statsskuld per capita verkar du vilja sopa under mattan. Att ställa det i relation till hur stor ekonomin är eller hur stor befolkningen är är väl ganska rimligt? Frågan är vad som är "blåa dunster" egentligen?
|
|
|
Solidus
|
Eftersom BNP är en produkt av "kreativ bokföring" = blåa dunster.
|
|
|
Motpartsrisk
|
Vissa resonerar, rätt eller fel, att bankmonopolet FED/BIS m fl kommer att försöka (och lyckas) hålla USD vid liv ytterligare ett tag eftersom konsekvenserna av en valutakollaps i USA kommer att ha mycket stor påverkan på världsekonomin. Tror man på detta är USD mer av ett safe haven än många andra valutor trots att USD:s fundamenta är dåliga.
|
|
|
jaws
|
Läget påminner om kapprustningen under det kalla kriget. Alla visste att världen skulle gå under flera gånger om om ett krig kom men ändå rustade man vidare hejdlöst utan hänsyn till kostnaden. Man hade inte råd att trappa ner för då skulle "andra sidan" få övertaget. På liknande sätt är konsekvenserna av ett sammanbrott för Fed och USD så skrämmande att det håller situationen igång. Vi ska nog inte vänta oss ett snabbt sammanbrott. Å andra sidan behöver situationen normaliseras så snart som möjligt. Samtidigt blir konsekvensen av en ekonomisk härdsmälta, när den kommer, inte lika förödande. Den innebär inte utplånandet av allt liv för alltid. Detta faktum kan vara lockande för t.ex. kineserna som när röken skingras skulle kunna stå som herrar på täppan.
|
|
|
Skyking
|
Citat: Ursprungligen postat av Solidus Eftersom BNP är en produkt av "kreativ bokföring" = blåa dunster. Om man vill tro att "kreativ bokföring" är det som gör Japans skuld/BNP så mycket större så får man väl tro det, men jag gör det iaf inte. Man får också tro att "kreativ bokföring" också påverat skuld/capita också om man vill.
|
|
|
Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.