http://www.di.se/artiklar/2016/8/5/dokument-silverbrodernas-uppgang-och-fall/
Bröderna Hunts tro på silver som ett skydd mot inflation resulterade i en köphets som drev upp priset till astronomiska höjder. Till slut började marken dock skaka och brödernas silveräventyr nådde vägs ände under den så kallade silvertorsdagen i mars 1980. I mitten av 1900-talet var släkten Hunt sinnebilden av en framgångsrik oljefamilj från Texas och ryktas också vara den främsta inspirationen för familjen Ewing i tv-serien Dallas.
Patriarken i Hunt-klanen var den företagsamme Haroldson Lafayette Hunt som ska ha varit något av ett mattegeni, en riktig risktagare och konservativare än en tweedkostym. Med lånade pengar köpte H.L. Hunt 1930 ett oljefält i Texas som inom två år hade 900 aktiva brunnar och lade grunden till familjeförmögenheten.
När H.L. Hunt avled 1974 räknades han som en av världens rikaste personer och efterlämnade ett miljardarv till sina tolv barn. Huvudansvaret för familjeföretagen föll på de tre bröderna Bunker, Herbert och Lamar.
H.L. Hunt hade präntat in sin misstro mot staten och papperspengar (USA övergav dollarns konvertibilitet mot guld 1971) i sönerna och uppmanade dem istället att satsa på fysiska varor som mark, olja, boskap och ädelmetaller.
I mitten av 70-talet rådde tvåsiffrig inflation i USA och bröderna Hunt började snegla efter en trygg hamn för sina pengar. Att handla med guld var dock olagligt så valet föll på silver. 1973 köpte Bunker och Herbert Hunt drygt 35 miljoner uns silver, omkring 990 ton, som de sedan flög till Schweiz på specialbyggda flygplan.
Hunt-bröderna var inte de enda som flydde till silver och priset rörde sig uppåt. Ljuskänsliga silversalter är även en nyckelkomponent i fotografisk film, en marknad som växte kraftigt vid den här tiden, och silverproducenter hade svårt att möta efterfrågan.
Efter en exkursion på sojabönsmarkanden, där de köpte så mycket bönor att myndigheterna gav dem en smäll på fingrarna och tvingade dem att sälja, hittade Hunt-bröderna tillbaka till silvermarknaden hösten 1979.
Mot slutet av 1979 satt Bunker och Herbert på 21 miljoner uns fysiskt silver vardera. Dessutom hade de gett sig in på terminsmarknaden där Bunker satt på terminskontrakt på 45 miljoner uns silver och Herbert på 20 miljoner uns.
Till skillnad från många andra investerare valde de att inte sälja sina kontrakt när avstämningsdagen närmade sig utan de tog emot leveranser av fysiskt silver som de sedan skickade vidare till Schweiz.
Detta bidrog till att skapa en brist på silver för industriell användning och spotpriset på silver gick från 6 dollar per uns i början av 1979 till 50,42 dollar per uns i januari 1980. Vid det här laget satt Hunt-bröderna på 69 procent av silverterminerna på råvarubörsen Comex.
Silverprisrallyt innebar dock att folk runt om i hela USA började smälta ner sina silversaker vilket kraftigt ökade utbudet. Nu fick även Comex och Chicago Board of Trade kalla fötter och införde begränsningar på silverterminsmarknaden vilket fick priset att börja vända nedåt.
En pikant detalj i sammanhanget var att av den silverförmögenhet på 6,6 miljarder dollar som bröderna satt på hade de endast betalat 1 miljard själva. När priset nu började sjunka blev bankerna oroliga och ville ha ökad säkerhet. Bröderna kunde dock inte sälja silver utan att orsaka panik och lånade istället ännu mer.
Torsdagen den 27 mars begärde Comex en säkerhet på 134 miljoner dollar från Hunts mäklare Bache Group vilket de inte hade. Bache hade inget annat val än att börja sälja av positionen och silverpriset rasade med 30 procent under vad som skulle bli känt som silvertorsdagen.
Nu började en lång period av trubbel för Hunt-bröderna som tvingades vittna inför kongressen samt drabbades av en lång rad stämningar. De höll dessutom på att dra med sig alla långivare som lånat ut drygt 1 miljard dollar till bröderna över ruinens brant.
Droppen som till slut fick konkursbägaren att rinna över för bröderna var när en domstol 1988 fann dem skyldiga till marknadsmanipulation och dömde dem att betala ett skadestånd på 180 miljoner dollar. Bröderna Hunt själva har alltid hävdat att de inte hade för avsikt att manipulera marknaden utan endast trodde på silvrets bestående värde.
|