Den fruktansvärda jordbävningskatastrofen med efterföljande Tsunami, och nu även kärnkraftskatastrof, riskerar att lämna japans ekonomi i spillror. Realekonomiska värden motsvarande hundratals miljarder (kanske mer) har förstörts. Således har centralbanken i det redan skuldtyngda landet beslutat att pumpa in 183 miljarder dollar, motsvarande drygt 1.150 miljarder kronor.
"Skadan av jordbävningen är så geografiskt stor att produktionen i dagsläget väntas gå ned och det finns också oro för att stämningsläget bland företag och hushåll sjunker, sade centralbanken i ett uttalande." Citat från DN.SE
Man skriver också: "Landet har pengar att injicera i ekonomin och har vid tidigare katastrofer visat att man klarar av att få fart på ekonomin igen. Den stora jordbävningen i Kobe 1995 ledde bara till små effekter, skriver SEB i ett marknadsbrev."
http://www.dn.se/ekonomi/miljardstod-for-att-radda-ekonominMan har alltså dessa 1.150 miljarder kronor undanstoppade, Ifall det skulle hända något? Av SEBs uttalanden kan man alltså tolka det som att Japan har gott om pengar undanstoppade på ett konto som de minsann kan "injicera i ekonomin" när så behövds. Alltid bra att ha lite i madrassen! :)
Men samtidigt har Japan en stadsskuld på 200% av BNP som premiärministern varnade för så sent som i juni 2010. Den fanns risk för att ekonomin kunde kollapsa, sade man. Om japan nu har så här mycket pengar "undanstopppade", varför används inte dessa för att betala av stadsskulden och därmed sänka räntekostnaderna?
De flesta inser efter lite analys att Japan naturligtvis inte har dessa pengarna, Inte folket i alla fall. Tekniskt sett, inte regeringen heller, men deras centralbank hjälper så gärna till och trycker nya pengar när det kniper. Men i dags/kvällspressen avstår man helst från att analysera detta. Fastän att det är så uppenbart. Varför?
Kanske Nordeas chefsekonom, Annika Winsth vet något? Vad säger hon?
" -Historiskt har det visat sig vid den här typen av katastrof att den först är negativ för ekonomin när folk inte kan gå till sina arbeten och produktion störs. Nästa fas är när det som förstörts ska byggas upp - då får man en stimulans tillväxtmässigt. Det kan uppväga den förlust man gör, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea."
Ok, vad bra då! Japan drabbas av en av de största naturkatastroferna någonsin. Realekonomiska värden för oräkneliga miljarder förstörs. Tusentals människor dör och blir hemlösa men vi får inte glömma de möjligheter som uppbyggnads fasen skapar! Stimulanstillväxten! Den nya tidens ekonomiska frälsare!
Vidare säger Annika Winsth:
"– Det är svårt att dra några globala effekter på det som sker i Japan. Det som sker i arabvärlden får större konsekvenser på grund av att där rör det sig om länder med olja. Särskilt råder oro för att protesterna sprider sig till Saudiarabien."
Annika Winsth säger alltså att det råder en oro över att protesterna sprider sig till Saudiarabien, en av de värsta förtryckardiktaturerna i världen. DÅ kommer vi inte att kunna få "billig" olja!
Låt oss sammanfatta Nordeas och SEBs annalys av läget:
Det är ingen fara, Centralbanken kan alltid trycka mer pengar.
Ekonomin kan få ett uppsving tack vare de stimulanseffekter som kommer att komma av uppbyggnadsfasen.
Det är inte bra om protesterna i arabvärlden sprider sig till Saudiarabiens förtryckta folk.
Hur bortkopplade ifrån verkligheten är de så kallade chefsekonomerna?