Vad har ni för tankar kring tidpunkt att sälja sina ädelmetaller när det väl börjat öka rejält? Göra sig av med allt första dagen siffrorna visar rött och investera i någonting annat?
Vad har ni för tankar kring tidpunkt att sälja sina ädelmetaller när det väl börjat öka rejält? Göra sig av med allt första dagen siffrorna visar rött och investera i någonting annat?
Jag tror att du inte har förstått vad som pågår i verkligheten. Ädelmetallerna skall man ALDRIG sälja för att "ta hem vinst". Behåll dem tills du behöver använda dem ifall du måste av någon anledning. Vad skulle du sälja dem emot? Snart värdelösa papperspengar?
Vad har ni för tankar kring tidpunkt att sälja sina ädelmetaller när det väl börjat öka rejält? Göra sig av med allt första dagen siffrorna visar rött och investera i någonting annat?
Du bör se ädelmetallerna som cash. Frågan blir då när du ska gå från cash och investera i något? Här finns en bra video på ämnet från Mike Maloney:
Så det Mike säger är i princip att man ska bli en insider hos dem och sälja när han säger att man ska sälja? Kan man inte bara sälja snabbt som attan när man märker att värdet börjar sjunka?
Jag tycker att man skall gå till väga på följande sätt.
Räkna fram ett konsumentprisindex. Det vill säga för bok på vad du köper och summera sedan varje månad hur mycket du har spenderat. Var särskilt uppmärksam på hur mycket regelbundet återkommande poster kostar.
Räkna sedan om dina utgifter så att du får en bild av hur mycket dina månatliga utgifter kostar räknat i guld. Använd exempelvis guldpriset per gram och räkna fram hur mycket guld du, så att säga, har spenderat.
Vill du göra det enkelt för dig kan du endast se efter via din bank hur stora dina inkomster har varit en viss månad och hur mycket som fanns kvar strax innan nästa månadslön flöt in och sedan dividerar du dina utgifter med guldpriset.
Om du gör det kommer du snart att se att det finns en deflation räknat i guld. Dessutom kommer du att se att denna deflation är ganska snabb. Allt blir alltså stadigt billigare räknat i guld och deflationstakten är hög.
Däremot menar jag att denna deflation inte kan fortsätta i samma höga takt in i det oändliga. Vid en viss punkt kommer konsumentprisindex räknat i guld inte längre att falla snabt utan endast i en låg krypande takt.
Den dagen kan du börja fundera på att sälja ditt guld. Tänk dock på att enskild månad inte säger så mycket. Du skall ha identifierat en stabil trend där du med stor säkerhet kan fastställa att konsumentprisindex räknat i guld inte längre faller snabbt.
Ett enklare sätt att genomföra denna undersökning är att månad för månad följa en viss konsumtionsvara och dividera dess pris med guldpriset. Du kan exempelvis kontrollera hur mycket guld en liter bensin kostar månad för månad uttryckt i guld. Du kan också jämföra priset på en liter mjölk uttryckt i guld eller vad som helst. Huvudsaken är att ditt index har konstant sammansättning och inte skiftar i kvalitet eller sammansättning.
En intressant iakttagelse jag har gjort är att guldpriset räknat i kronor reagerar när McDonalds höjer respektive sänker priserna. När McD. genomför en prishöjning så svarar guldpriset genom att med viss eftersläpning också stiga. Vice versa svarar guldpriset med en viss eftersläpning när McD. sänker priserna. När McD. sänkte priserna i början av januari detta år så föll faktiskt med viss eftersläpning guldpriset. I somras höjde däremot McD. priserna och därpå följde en guldprisstegring.
En liknande iakttagelse kan göras vad gäller de amerikanska priserna på hamburgare. 2008 kostade en Big Mac i USA 3,57 dollar, medan den idag kostar 4,07 dollar. Så guldprisets stegring räknat i hamburgare är inte alls lika stor som guldprisets stegring uttryckt i dollar. Däremot tycks det vara en tydlig trend att allting blir stadigt billigare räknat i guld. Som jag redan påpekat är dock deflationstakten så hög att jag är säker på att denna deflation med tiden kommer att sakta ned.
En iakttagelse som pekar i andra riktningen är dock den att från och med 1980 och till och med millenieskiftet det amerikanska KPI steg räknat i guld. Då skall man emellertid komma ihåg att det amerikanska KPI från och med 1971 till och med 1980 formligen kollapsade räknat i guld och att trenden för Big Mac index är att en amerikansk Big Mac stadigt blir billigare räknat i guld.
1967 kostade en Big Mac 45 cent och ett uns guld 35 dollar. Idag kostar en Big Mac emellertid 4,07 dollar och ett uns guld 1794 dollar. En Big Mac har alltså sjunkit i pris från 0,01286 uns guld till idag 0,00227 uns, eller cirka 82%. 1999 kostade en Big Mac i USA 0,00914 uns guld så trots att guldpriset då var 279 dollar istället för 35 dollar, vilket var fallet 1967, så hade alltså priset på en Big Mac i själva verket fallit 29% sedan 1967. Tyvärr vet jag inte hur mycket en Big Mac kostade 1980 då guldpriset var mycket högt. 1986 tror jag att en Big Mac kostade 1,60 dollar.
Man kan givetvis hävda att det faktum att konsumentpriserna fallit dramatiskt räknat i guld under senare år talar för att guldpriset skall minska, men jag tror inte att så är fallet. Låt mig förklara varför.
2008 på hösten strax efter att Lehmann Brothers hade gått i konkurs aå föll faktiskt guldpriset ganska kraftigt. Anledningen sägs ha varit att det uppstod betalningssvårigheter som fick den följden att somliga blev tvungna att sälja guld och acceptera det pris som bjöds helt enkelt eftersom det var det enda sättet att uppbringa dollar.
Jag tror att guldprisnedgången förorsakade recessionen. Lehmann Brothers konkurs var alltså inte i sig anledningen till att det uppstod en recession. Hade Fed som "räddningsaktion" istället för räntesänkningar istället proklamerat att Fed betalar 1000 nytryckta dollar per uns så att guldpriset inte hade fallit så hade världsekonomin fortsatt att fungera, eftersom en nedgång i guldpriset representerar en dramatisk minskning av likviditeten.
Efter 2008 har Fed bedrivit uttalad inflationspolitik och detta har medfört att guldpriset har stigit och att därefter den amerikanska ekonomien hankar sig fram helt enkelt därför att guldet reprenterar en så enorm källa till likviditet. Om Fed börjar höja räntorna kan detta leda till att guldpriset faller samman och att vi får en ny recession. I så fall kommer Fed att sätta igång en ännu mera inflatorisk penningpolitik och guldpriset återigen rusa i höjden.
Världsekonomien kan helt enkelt inte fungera om guldpriset är för lågt, eftersom guldet är en källa till likviditet. Alltså är USA mer eller mindre tvunget att inflatera dollarn, eftersom motsatsen - en mera deflatorisk penningpolitik - skulle få guldpriset att rasa och därefter dra med sig hela världsekonomien i en ny recession. Sedlepressarna kommer alltså att gå varma till dess att helt enkelt guld ersätter dollarn som världsvaluta.
Den dagen detta har skett så kommer vi endast att mäta guldpriset i varor och tjänster, det vill säga att en liter bensin kostar si och så många milligram guld och så vidare.
Någon risk för att guldpriset skall falla dramatiskt uttryckt i dollar ser jag alltså inte och om så sker så kommer guldpriset snart återigen rusa i höjden.
Guldprisets stora stöttor är att guldbrytningen ännu inte har återfått den höga nivå den hade på 1990-talet samt att Ben Bernanke och Fed bedriver inflationspolitik samt att guld är en stor källa till likviditet varför ett fallande guldpris skapar lågkonjunktur och föranleder myndigheterna att sätta fart på sedelpressarna.
Det enda som talar för ett fallande guldpris är att guld uttryckt i varor är mycket dyrt, men likväl skall guldpriset räknat i varor ha varit ännu högre 1980. Guldbrytningen har nu börjat återhämta sig, men det går sakta. USA bedriver inflationspolitik och måste nog göra det om man inte knyter dollarn till guldet, vilket man borde göra. Om man bedriver deflationspolitik utan guldanknytning av dollarn så kommer, enligt min övertygelse, konjunkturen att falla ihop som en misslyckad sufflé.
Summan av kardemumman är att guld är pengar och att till skillnad från papperspengar så behåller guld sitt värde. Du skall alltså inte göra dig av med ditt guld förrän du måste eller den dag du har hittat något som ger bra avkastning eller den dag du helt enkelt vill konsumera.
Summan av kardemumman är att guld är pengar och att till skillnad från papperspengar så behåller guld sitt värde. Du skall alltså inte göra dig av med ditt guld förrän du måste eller den dag du har hittat något som ger bra avkastning eller den dag du helt enkelt vill konsumera.
Summan av kardemumman är att guld är pengar och att till skillnad från papperspengar så behåller guld sitt värde. Du skall alltså inte göra dig av med ditt guld förrän du måste eller den dag du har hittat något som ger bra avkastning eller den dag du helt enkelt vill konsumera.
Menar du att man inte ska sälja sitt guld även om man kan förutsäga när peaken kommer? Varför säger Mike att man har tur om man lyckas sälja sitt guld precis på toppen och att man är totalt rökt om man är ute för sent?
Jag vet inte varför Mike Maloney, eller vad han heter, tror att guldets värde skall falla.
Att guld stiger räknat i dollar beror på två saker.
1. Det bryts mindre guld än vad som långsiktigt krävs. 2. US-dollarn inflateras stadigt.
Det finns bara ett skäl att tro att guldets köpkraft skall minska och det är att det nuvarande guldpriset är mycket högre än de rörliga kostnaderna för att bryta guld.
Å andra sidan är jag övertygad om att det finansiella systemet är beroende av ett högt guldpris, eftersom en sänkning av guldpriset är samma sak som en minskning av penningmängden, vilket skulle kasta in världsekonomien i en recession och givetvis skulle i så fall Big Ben börja spruta ut ännu mera dollar med ett stigande guldpris som följd.
Guldpriset kommer enligt min övertygelse att stiga och stiga och till slut får detta till följd att dollarn blir så irrelevant att man inte ens kommer att kunna köpa guld med hjälp av dollar. Detta är dock än så länge avlägset.
Guld kommer alltid att kosta tillräckligt mycket för att hålla igång guldbrytningen precis som att vete alltid kommer att kosta tillräckligt mycket för att hålla igång veteodlingen. Jag tror därför att guldets köpkraft uttryckt i andra varor kommer att vara fortsatt stabil eller svagt stigande om än att den enorma stegring vi sett under senare år säkerligen kommer att mattas av.[B]
Guld är pengar och det finns ytterst få exempel på nämnvärd inflation om man använder guld som måttstock. Den enda perioden med nämnvärd inflation räknat i guld är perioden 1980 fram till år 2000. Sedan år 2000 har guldets köpkraft ökat snabbt, men är ännu inte på samma nivå som den var på 1980.
På detta forum klagas mycket på allt pappersguld som håller ned guldpriset. Sant är att pappersguldet håller ned guldpriset, men det håller därigenom också ned guldbrytningen och den låga guldbrytningen är en garant för att guldets köpkraft inte skall minska dramatiskt. Utgivning av pappersguld är ju världens största guldgruva. Låg guldbrytning garanterar att guldets köpkraft inte snabbt kommer att sjunka snabbt och den låga guldbrytningen är pappersguldets förtjänst.
Dessutom kan inte hur mycket pappersguld som helst ges ut, eftersom en överriklig utgivning kommer att driva utgivarna i konkurs.
Varför säger Mike att man har tur om man lyckas sälja sitt guld precis på toppen och att man är totalt rökt om man är ute för sent?
Enligt Mike så ska man investera i det som är undervärderat och beräknas stiga. Under vissa perioder presterar guld bättre i form av värdeökning, i andra perioder presterar börsen bättre. Man ska sälja när guld har nått sin peak, och placera stålarna i något som ligger på botten (aktier, fastigheter?), tills cykeln är fullgjord då man säljer investeringen och köper guld igen osv.
Ser man guld som en långsiktig sparform så sparar man inte för att sälja utan för att just spara, och sälja endast när man behöver.
Varför säger Mike att man har tur om man lyckas sälja sitt guld precis på toppen och att man är totalt rökt om man är ute för sent?
Enligt Mike så ska man investera i det som är undervärderat och beräknas stiga. Under vissa perioder presterar guld bättre i form av värdeökning, i andra perioder presterar börsen bättre. Man ska sälja när guld har nått sin peak, och placera stålarna i något som ligger på botten (aktier, fastigheter?), tills cykeln är fullgjord då man säljer investeringen och köper guld igen osv.
Ser man guld som en långsiktig sparform så sparar man inte för att sälja utan för att just spara, och sälja endast när man behöver.
Givetvis ska man försöka sälja i peaken. Frågan handlar om när man hittar den. Vad har ni för ideér kring detta?
Varför säger Mike att man har tur om man lyckas sälja sitt guld precis på toppen och att man är totalt rökt om man är ute för sent?
Enligt Mike så ska man investera i det som är undervärderat och beräknas stiga. Under vissa perioder presterar guld bättre i form av värdeökning, i andra perioder presterar börsen bättre. Man ska sälja när guld har nått sin peak, och placera stålarna i något som ligger på botten (aktier, fastigheter?), tills cykeln är fullgjord då man säljer investeringen och köper guld igen osv.
Ser man guld som en långsiktig sparform så sparar man inte för att sälja utan för att just spara, och sälja endast när man behöver.
Givetvis ska man försöka sälja i peaken. Frågan handlar om när man hittar den. Vad har ni för ideér kring detta?
Peak? Då ädelmetaller är värdebevarande i första hand så förstår jag inte hur ädelmetaller kan peaka? Jag kan förstå det OM det vi ser nu är spekulationsdrivet och att den spekulationsdrivna uppgången håller på att avta. Men den värdebevarande uppgången ( läs beständigheten) kommer att bestå så länge dagens finansiella inflationsdrivande system fortgår. Som exempel kan man ta en helt vanlig enkrona från ex. 1967. Den innehåller 40% silver. Produktionskostnaden för myntet 1967 understeg värdet. De tog bort silvret 1968 (delvis) då det hade blivit för dyrt att producera myntet. Idag så är silvervärdet i denna enkrona ca 23 kronor. En uppgång på 2200 % under 44 år. Silvret fick ett uppsving förra hösten och även om vi bortser från den uppgången så är uppgången ca 1100% under samma tid. Värdebevarande är ledordet.