Citat:
Det här är nog bara delvis sant. Även om vår tillgång till energi har mångdubblats under de senaste 200 åren har produktionen av guld inte ökat i samma takt. Anledningen är att guldet blir svårare och svårare att få fram på en lönsam nivå.
Det som kan styra tillgången på relativt lättillgängligt guld på medellång sikt är däremot upptäckten av nya fyndigheter, eller att det utvecklas nya metoder för att utvinna guld. Se exempelvis denna överblick för att se hur pass mycket produktionsmönstret har förändrats sedan 1970.
Ja delvis sant därav skrev jag "på sätt och vis".
Precis, vd:n för Barrick Gold Corp, talade om peak-gold för några år sedan, och talade där om att det "billiga" guldet kan komma att ta slut.
Men produktionen av guld kommer alltid att vara kopplad till energi, liksom resten av samhällets funktioner är kopplade till tillgängligheten av energi, och dess pris.
Citat:
Ökad tillväxt är inte beroende av en ökad penningmängd (även om det är guld). Att producera en allt större mängd varor och tjänster med en konstant mängd pengar kommer bara innebära att prisnivån faller (eller att pengar blir mer värda). Ett bra exempel på detta är den långsamt fallande generella prisnivån i USA under andra halvan av 1800-talet. Mängden guld och silver ökade i ekonomin, men detta skedde i en lägre takt än tillväxten av producerade varor.
Självklart inte, men förutsättningen för en accelererande tillväxt är större om penningmängden ökas. Inte beroende, men det hjälper. Det hjälper även bubblor.
Citat:
Det är sant att den billiga fossila energin (med kända metoder) håller på att sina. Det finns däremot gott om energikällor som till och med dagens tekniska nivå är mycket billiga (men som görs enormt dyra av statliga interventioner): kärnkraften.
Tillväxt är till viss del beroende av energi (det är ju inte utan anledning det kallas för "the master resource"), men det finns inget som säger att ökad tillväxt (genom ökad produktivitet) inte kan skapas med en konstant tillgång på energi.
Kärnkraft, vindkraft, solkraft, vattenkraft etc, är "ljusår" ifrån att kunna ersätta oljan.
Jag har väldigt svårt att se den tillväxtsmodell, vi idag, har appliceras i en framtid där billig energi försvinner.
Citat:
Energi (inte bara olja) är kopplat till pengar eftersom att all energi kostar pengar (eller resurser) att extrahera. Även om vi skulle tillämpa byteshandel skulle energi "prissättas", och fenomenet är inte kopplat till just pengar. Att investera tid, manskap, utrustning och kunnande under fem år för att exploatera ett oljefält är resurser som inte har lagt någon annan stans.
Vad innebär det att en valuta ska vara "energibaserad"?
På vilket sätt "slösas" energi med tillväxt som motiv? Det är ju omöjligt att ens bibehålla en levnadsstandard (eller produktivitet) utan energi. Till och med på den lägsta nivån av mänsklig tillvaro används energi i form av mat och (förhoppningsvis) ved för att upprätthålla livet. Att använda mer energi i mänsklig tjänst tillåter oss att resa oss över denna lägsta nivå av armod.
Oljan är dock väldigt överrepresenterad i kopplingen till pengar. Oljan står för nästan all energikonsumtion.
Energi slösas på det sättet att vi lever över vår förmåga. I mitt resonemang förnekar jag inte energins betydelse utan betonar dess ökade betydelse för fortsatt tillväxt. Kopplingen mellan energi och tillväxt är enorm.
Om valutor är energibaserade, bestämmer tillgången till energi tillväxten. Då drivs vi dessutom till att hitta lösningar på de energiproblem som finns.