4 svenska guldexperter siar om marknadsutvecklingen på ett års sikt
Av: Torgny PerssonLars Wilderäng driver bloggen "Cornucopia?" som är Sveriges största oberoende blogg inom finans, ekonomi och miljö. Lars utmanar etablissemanget med sina djuplodande inlägg och raka språk. |
Torgny Persson grundade Liberty Silver år 2008. Torgny är nationalekonom i grunden men har sedan länge övergivit de snedvredna Keynesianska lärorna som predikas inom läroverken. |
Göran Högberg som går under epitetet börsoraklet har sedan mitten på 80-talet författat sin träffsäkra finanskrönika. Göran har under många år briljerat med sin träffsäkerhet vad gäller världsekonomi, börs och politik. |
Gustav Andersson är Liberty Silvers marknadsanalytiker och ligger bakom många av Liberty Silvers ledare, artiklar och inlägg på Kunskapscentralen. Gustav är en av de mest kunniga personerna i Sverige inom ädelmetallrelaterad ekonomi. |
Fråga 1: Vilka trendskiften på de ekonomiska marknaderna ser du det närmsta året?
Lars:
Undantaget huruvida Ukrainakrisen eskalerar till ett regelrätt shooting war, så fortsätter världsekonomin, och speciellt ekonomin i västvärlden att återhämta sig under året. Samtidigt kommer skuldbergen göra att återhämtningen blir blodfattig och kortvarig, så de konjunkturdrivna marknaderna, som börsen, kan mycket väl toppa ut under 2014 eller 2015 och sedan börja falla. En bidragande orsak till att återhämtningen blir svag är också att U-länderna och speciellt BRICS, med Kina i ledningen visar på svagare tillväxt och inte kan dra världsekonomin på samma sätt som de senaste åren.
Torgny:
Den ohämmade skuldsättningen kommer fortsätta öka då alla västerländska makthavare endast ser mer skuld som lösning på problemet med redan för hög skuldsättning. Det underliggande problemet är dock inte skulden i sig utan vårt korthus till valutasystem som är ett pyramidspel. Vi kommer under året närma oss en valutakollaps. Den kan mycket väl te sig så att vi först kommer få en akut brist på guld vilket i sin tur underminerar valutorna. Möjligen dröjer spiken i kistan ytterligare några år men med tanke på Kinas omättliga efterfrågan på guld närmar sig domedagen för fiatvalutorna.
Göran:
Inflationsuppgång (tillfällig dock) inför deflationstryck 2015-16. Innebärande att man bör sälja ädelmetallrelaterat om ett år eller så. Detta inkluderar samtliga riskplaceringar.
Gustav:
Skiftet mellan väst och öst kommer att fortsätta men vi kommer förmodligen få se minskad tillväxt i Kina. Jag tror på Jim Rickards slutsatser att Kinas tillväxtsiffror har varit överdrivna i ett antal års tid. Vi börjar även se likviditetsproblem i landet där den ström av krediter som skuggbanksystemet har försett ekonomin med börjar strypas. En trend vi kan se är att Kinas centralbank PBOC ger sig in i valutakriget. I slutet av februari föll yuanen hela 1% under en handelsdag, vilket är den högsta nedgången på många år.
Det finns som sagt problem i öst men det finns problem i hela världen och öst är fortfarande en ekonomi byggd på produktion jämfört med väst som bygger sin ekonomi på konsumtion på lånade pengar.
Fråga 2: Hur tror du den monetära penningpolitiken med kvantitativa penningpolitiska lättnader (QE) som drivs av USA och Japan m.fl. kommer utvecklas på ett års sikt?
Lars:
Definitionen av idioti är att man försöker med samma sak en gång till, med hopp om annorlunda resultat. Eftersom makthavarna och beslutsfattarna är idioter, så kommer man fortsätta med penningpolitiska lättnader i tron att dessa nu ska ge ett annat resultat än tidigare. Kort sagt ingen väsentlig förändring, annat än möjligen att man skalar upp om finansmarknaderna toppar ur innan konjunkturen.
Torgny:
Japan står på randen av statsbankrutt och är desperata. Japan är den första stora ekonomin som kommer nå vägs ände med en defaltionspress som förbyts till hyperinflation då förtroendet för valutan minskar. Momshöjningen innebär endast att affärsförutsättningarna försämras i en ekonomi där många företag redan har små marginaler. Penningtryckandet fick först effekten att många vanliga japaner sålde sitt guld eftersom "priset var högt" i Yen. Nu förstår allt flera att det "höga priset" inte primärt är en värdeökning för guld utan ett steg mot den obönhörliga vandringen mot en värdelös valuta vilket får folk att köpa guld.
Göran:
När den överaskande inflationsuppgången infinner sig, kommer FED att minska på obligationsköpen.
Ingen risk för kollaps. Dock hög risk för rejäl inflation 2017-2020
Gustav:
Vi kommer förmodligen få se en upptrappad strid mellan västvärldens centralbanker och marknadens krafter. Japan är en av de ekonomier där vi kan komma att se problem med räntebetalningar på statsskulden inom en mycket snar framtid. Japans räntebetalningarna beräknas nå ofattbara 56% av statens totala inkomster under detta budgetår.
Utveckligen i USA är liknande med en ökande andel av statens skatteintäkter som går till räntebetalningar. Stödköpen i QE kommer sannolikt att fortsätta. Man kommer antagligen försöka trappa ned stödköpen ännu mer, men det är mest ett politiskt skådespel och det är tveksamt om man kommer att lyckas då marknaderna har gjort sig beroende av det stödkapital som strömmar in till t.ex. pensionsfonder som sedan köper olika tillgångsklasser. Inflationen kommer därför initialt att synas mer i tillgångspriser än i konsumentprisindex.
Fråga 3: Hur tror du guldpriset kommer att påverkas baserat på ovanstående svar?
Lars:
Konjunkturcykeln innebär att börserna leder och ligger före utvecklingen i ekonomin. När dessa toppar ur, så kommer råvarumarknaderna fortsätta uppåt till konjunkturen börjar avmattas på riktigt.
Den stora boomen för guldet kommer först när paniken från vikande börser och vikande konjunktur gör att rädslan återigen kan skicka tillbaka guldet till sitt rätta värde. Får vi ett fullskaligt krig Ukraina - Ryssland gäller förstås något annat och guldpriset bör drivas av rädslan i händelse av krig.
Torgny:
Pappersmarknaden och den fysiska marknaden för guld lever helt skilda liv. Papperspriset styr dock än så länge priset även på fysiskt guld. Som vi såg 2013 medför hög efterfrågan på fysiskt guld numera att priset på guld räknat i fiat-valuta sjunker. Eftersom guld prissätts på de västerländska pappersmarknaderna och eftersom efterfrågan på pappersguld faller är det möjligt att priserna fortsätter sjunka tvärtemot allas förväntningar. Dagen då vi får akut brist på fysiskt guld närmar sig dock med stormsteg och när detta inträffar kommer det ske ett paradigmskifte där guld kommer uppvärderas markant. Det är således väldigt riskabelt att trots sjunkande priser invänta "rätt pris" för att köpa och jag rekommenderar att man sparar i guld allteftersom.
Göran:
Upp kanske en ny ”All-Time High.”
Gustav:
De privata guldköpen i Kina fortsätter att månad för månad öka och slår redan förra årets siffror. Även om den Kinesiska ekonomin kan komma att trappas ned ser vi inga tecken på att de guldhungriga Kineserna skulle sluta köpa guld. En fallande yuan kan få effekten att köpen till och med ökar då folket försöker skydda sitt sparkapital. Kina kommer dessutom att införa en ny insättningsgaranti med syfte att lägga mer av risken på spararna och mindre på staten. Detta kan komma att öka efterfrågan på guld ännu mer.
Oroligheterna vid Ukrainska gränsen får guldet att stärkas och fortsätter oroligheterna kan detta vara positivt för guld.
En sprucken bostadsbubbla i Sverige kommer att påverka de traditionella finansmarknaderna negativt och kan göra att mer uppmärksamhet riktas mot guld och silver som sparform. För de som ser problemen komma kan det också vara bra att investera i guld för att försäkra sig mot obehagliga kosekvenser av bostadsmarknadens nedgång.
Kommentarer
Logga in för att kommentera.