Trendbrott i efterfrågan på silver - fysisk efterfrågan ökar trots att priset faller
Av: Gustav AnderssonI dagens artikel tänkte vi undersöka om det går att se några trender i sambandet mellan världsmarknadspriset (spotpriset som sätts på pappersmarknaden) och efterfrågan på två av de mest populära investeringsmynten i silver.
Vi börjar med att kolla på ett av världens mest populära sätt att investera i fysiskt silver, den Amerikanska Silver Eaglen. Nedanstående diagram sträcker sig från 2004 till och med 14 nov 2014 och visar försäljningen per år samt det genomsnittliga priset för det året.
Från och med 2005 fram till och med 2011 ökade det genomsnittliga silverpriset från $7,31 USD/troy ounce till $35,11 USD/troy ounce. Försäljningen ökade under denna period från ca. 10 miljoner år 2005 till snudd på 40 miljoner år 2011. När det genomsnittliga spotpriset föll under 2012 minskade mycket riktigt även efterfrågan. Men under 2013 kan vi se att denna trend bröts och vi har trots ett fallande pris sett en kraftigt ökad efterfrågan på detta mycket populära investeringsmynt. Som vi kan se är efterfrågan fortsatt mycket hög och trots ett avsevärt lägre genomsnittspris under 2014, som i skrivande stund ligger på $19,47 USD/troy ounce, har US Mint sålt nästan lika mycket som under 2011. Den 5 november släppte US Mint ett pressmeddelande där man kungjorde att man för tillfället sålt slut på Silver Eagles på grund av en enormt hög efterfrågan. Man klargjorde dock att man kommer att fortsätta att prägla Silver Eagles med 2014 som årtal.
Men den altjämt mycket populära Amerikanska Silver Eaglen är inte det enda populära investeringsmyntet i silver. Även om försäljningen av Silver Eagles fortsatt att slå rekord är faktum det att den Kanadensiska Silver Maplen är det mynt som ökat mest i försäljning, i synnerhet sedan man i 2014 års upplaga förändrat designen av präglingen för att göra myntet mer estetiskt tilltalande samt lagt till säkerhetsfunktioner för att försvåra för falksmyntare. Eftersom Silver Maplen dessutom betingar en lägre prispremie än vad Silver Eaglen gör har det blivit ett allt mer populärt investeringsmynt och har sannolikt tagit betydande marknadsandelar från Silver Eaglen.
US Mint publicerar löpande siffror över sin försäljning, månad för månad. När det gäller Royal Canadian Mint, som producerar Silver Maplen, så är det inte lika enkelt att få fram uppdaterade försäljningssiffror utan man får leta i deras årsrapport.
Här nedan har vi sammanställt siffror över försäljningen mellan 2008 - 2013. För år 2013 är samma trendbrott som för Silver Eagles tydligt. Trots betydande prisfall är intresset för att investera i mynten störren än någonsin.
Samtidigt som vi ser rekordefterfrågan på fysiskt silver, med ett underskott i världen på 103 miljoner ounce under 2013, faller alltså priset. Detta indikerar att något är fel på prissättningsmekanismen för silver. Men som alltid är fallet med manipulation måste något förr eller senare ge vika och det verkar som att detta något kommer att vara tillgången. Enligt data presenterad av Srsroccoreport.com hade 7 av 12 primära silverproducenter en “break-even” vid ett pris på $18,50. Vid ett pris på $15,70 förlorar de alltså $2,80 för varje ounce silver de producerar. Detta kan förstås inte fortsätta för evigt utan antingen kommer priset på silver att stiga eller också kommer vi att få brist på silver, och dessa brister kommer i sin tur att höja priset. Nuvarande silverpriser utgör därmed ett utmärkt köptillfälle.
Som vi kan se i diagrammen har trenden innan varit att när priset stigit har intresset för att investera i fysiskt silver ökat i takt med priset och när priset har fallit har intresset fallit med det. Men denna trend är alltså sedan 2013 bruten. Sannolikt har allt starkare händer och “smarta” investerare - som ser de låga priserna som ett utmärkt köptillfälle - börjat röra sig in i den fysiska metallen och väljer att bland annat göra detta genom att köpa silver i små enheter om 1 troy ounce, vilket dessa mynt utgör.
Kommentarer
Logga in för att kommentera.