Marknadskommentar: Svag krona och stigande guldpris
Av: Mikael FromEfter en utdragen regeringsbildning fick Sverige fick till slut en ny regering beståendes av socialdemokrater med stöd av såväl vänsterpartiet som de tidigare borgerliga partierna Liberalerna och Centerpartiet. Denna lösning, som ingen riktigt tycks vara nöjd med, har skett med syfte att hålla Sverigedemokraterna borta från all makt. Genom att Sverigedemokraterna ställts i centrum för regeringsdiskussionen anser många bedömare att Löfvenpakten riskerar straffas i kommande val.
En kvalificerad gissning är att en ohelig allians som denna knappast kommer att genomdriva några större reformer. Regeringen kan heller inte förvänta sig någon draghjälp av en stark ekonomisk utveckling. Lånefesten verkar vara över och med stundande lågkonjunktur kommer skatteintäkterna att minska. Valutamarknaden har inte varit nådig i sin bedömning av den svenska politiken och den svenska kronan har försvagats kraftigt på sistone.
Svag krona och minskade utsikter för höjda centralbanksräntor ger högre guldpris
I skrivande stund har guldpriset gått upp med ca 7% sedan årsskiftet, räknat i svenska kronor. Under förra veckan steg priset till ca 403 kr/gram och därmed översteg sin ATH som var 397 kr/gram. Motsvarande uppgång för silverpriset sedan årsskiftet är 6 %. Det är således återigen värt att påpeka hur ädelmetallerna fungerar som en säker hamn i tider när centralbanker och politiker gör sitt bästa för att spendera och förstöra folkets pengar.
En stor del av den senaste tidens uppgång i guld- och silverpriset kan förklaras med den försvagade svenska kronan men turbulensen på de globala aktiemarknaderna har också påverkat. Efter det att USA’s centralbank, Federal Reserve, höjde styrräntan i slutet av förra året föll de globala aktiemarknaderna med runt 20 % men har sedan dess återhämtat sig något. I januari behöll Federal Reserve styrräntan orörd och tonade samtidigt ned risken för fortsatta räntehöjningar.
Centralbankerna slår rekord i guldköp
Det är inte bara privata investerare och sparare som köper guld. Under 2018 köpte centralbankerna mer guld än något annat år sedan 1971 vilket var samma år som USA lämnade guldstandarden bakom sig för gott.
Enligt World Gold Council köpte centralbankerna totalt 651,5 ton guld under 2018. Detta är 74% mer än vad som köptes av centralbanker under 2017. De länder som ökat sitt guldinnehav är främst Kina, Polen, Ryssland, Turkiet och Kazakstan.
Kommentarer
Logga in för att kommentera.