Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

"Back to basics"

Ibland behöver man "go back to basics” och fundera över varför man investerar i fysiskt guld och silver. Själv har jag aldrig haft något djupare intresse för tekniska analyser när det gäller guld och silver. Tekniska analyser kan man göra när det gäller aktiemarknaden, obligationsmarknaden etc. men när det gäller mina personliga beslut att äga fysiskt guld och silver har jag endast gjort en analys baserad på logik. Alla har dock sina egna anledningar att investera i guld och silver. Att teknisk analys är ointressant för vissa investerare betyder inte att det är ointressant för alla. 

Guld- och silveranalys

För att förstå mitt tankesätt kan man betänka följande: Tekniska analyser begränsar sig inte enbart till finans utan är något som även ingenjörer använder sig av. När ett hus ska resas, en bro ska byggas, eller en bil ska konstrueras måste man analysera förutsättningarna för att kunna fastslå längd, bredd, höjd, samt lämpligt material. Med andra ord: En “teknisk” analys av förutsättningarna. I vårt hörn av världen använder vi metersystemet och det är även det som är det allmänt vedertagna inom forskarvärlden. Om man har en logiskt indelad skala som är likadan på olika ställen i världen blir det betydligt lättare att mäta och väga, även om man är på olika ställen av jordklotet. Gör man rätt i den “tekniska analysen” blir huset, bilen, båten eller bron alltid lika stor och alltid med samma hållfasthet. Även om man skulle råka använda tum, som inte är ovanligt i till exempel USA, så är det inga problem att räkna om från millimeter. “Växelkurserna” mellan måtten är nämligen fasta, och inte flytande. Sedan 1958 finns en standardiserad internationel tum (inch) som är exakt 25,4 mm.

Med den finansiella tekniska analysen är det värre. Här far siffrorna hej vilt. Ena dagen går marknaden upp och den andra går den ner. Helt plötsligt går Japanska aktiemarknaden upp 50% på ett år sedan kraschar den med 22%. Ekonomin går bra under många år sedan kraschar den pladask, vilket skedde under hösten 2008, trots att de flesta analytiker trodde något helt annat. Uppgångarna och krasherna verkar i många fall ske helt utan några underliggande fundamenta. Är det, som John Maynard Keynes skrev, “the animal spirit”, som får oss människor att handla så irrationellt, eller är det något annat som inte står rätt till?

Det finns förstås inte ett enskilt svar som är rätt, utan det kan bero på en massa olika faktorer. Bubbelpsykologi kan vara en faktor. Folk har en tendens till att se extrema prisuppgångar i olika tillgångar som en självuppfyllande profetia. Argument som att “det är annorlunda nu” och “en helt ny typ av marknad”, är inte ovanliga. Det finns en tendens bland människor att vägra lära sig något av historien. Det verkar som att varje generation måste göra om samma misstag som den förra gjorde.

En annan förklaring till obalanserna, som dock sällan förs fram, är den som gör gällande att den ekonomiska måttstocken är i grav obalans. Det finns ingen motsvarighet till “metersystemet” i ekonomin, utan de måttstockar vi använder - Euro, Dollar, Kronor - ändrar sig från den ena dagen till den andra. Det finns inga fasta växelkurser som det gör mellan millimeter och tum, utan de flyter fritt. Vi har en elastisk och inflationär måttstock för ekonomin. Är det konstigt att den “tekniska” analysen blir felaktig?

Om ingenjörernas måttstock hade varit lika föränderlig som ekonomins måttstock -  den monetära mätstickan pengar - hade inte då fundamentet som ditt hus byggdes på sluttat betänkligt? Om millimetrarna på måttbandet eller skjutmåttet som användes för att uppföra ditt hus hade ändrat sig på ett sådant sätt som pengar idag gör - hade husets vinklar och vrår verkligen blivit raka?

Om värdemätaren är beständig och det finns en vidare överenskommelse över hur värde mätts så kan naturligtvis även de finansiella tekniska analyserna vara fullt relevanta. Då blir det lättare att investera och kapital allokeras där det genererar mest värde. Men när måttet expanderar och kontraherar på grund av bankers kreditexpansion och politikers nyckfullhet kommer konjunkturcyklerna förmodligen fortsätta och analysen kommer vara fortsatt bristfällig.

Med fysiskt guld och silver som värdemätare blir analysen enklare och mer exakt eftersom dessa metaller finns i en begränsad mängd och inte kan tryckas i en press eller skapas genom expansion av skulder (krediter) i en dator. Därför tittar jag personligen allt mindre på papperspriset och den tekniska analysen, utan istället mer på de logiska och historiska fundamenta som finns. Dessa logiska fundamenta säger mig att guld och silver är värdebevarande över tid, har en delbarhet som pengar bör ha, samt finns i en begränsad mängd vilket borgar för ett stabilt värdemått.

För att det rätta marknadspriset - det rätta värdet - på guld och silver ska infinna sig måste den fysiska marknaden kopplas loss från den bedrägliga pappersmarknaden. Kanske är vi allt närmre en sådan frånkoppling?

Vad tror du?

För att förstå vad kreditexpansion kan leda till och varför det oftast inte är “annorlunda den här gången” rekommenderar jag denna amerikanska dokumentär från tidigt 90-tal om börsyrans glada 1920-tal och om kraschen som avslutade årtiondet i en finansiell katastrof. Se den!

 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 947,45 kr 0.86%
Silver 11,01 kr 0.62%
Platina 340,69 kr -0.28%
Palladium 364,06 kr 0.15%
Uppdaterat: 2024-11-21 12:55 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten