Liberty Silver's Guld- och Silveruppdatering
Även denna vecka har guldpriset pendlat mellan 288 SEK/gram och knappt 295 SEK/gram. Priset på silver har under förra veckan gått ned till 4,55 SEK/gram. Anledningen till den rådande sidgående, och samtidigt hoppiga, marknaden sägs vara de blandade signalerna från USA, Europa, Kina och Japan.
Guldpriset v. 24
Silverpriset v. 24
USA
Förra fredagens NFP-rapport från USA var den stora nyheten under veckan. Rapporten omnämndes även i förra veckans Guld- och Silveruppdatering. Som vi nämnde ansåg analytikerna att denna rapport överträffade marknadens förväntningar vilket ledde till en uppgång på aktiemarknaden och en nedgång av guldpriset. Guldprisets reaktion var inte särskilt logisk eftersom de presenterade siffrorna inte ansågs vara tillräckligt bra för att motivera att Federal Reserve ska avsluta stödköpsprogrammen. Detta borde snarare få priset på guld att öka. Vi kan nog tolka detta som ytterligare ett bevis på en manipulerad ädelmetallmarknad.
Samtidigt som USA visar upp tillsynes relativt starka siffror pratas det inte lika högt om de mindre positiva siffrorna som har presenterats på senare tid. T.ex. så har antalet amerikanska familjer som förlitar sin försörjning på matkuponger aldrig varit fler. En annan rapport uppvisar att arbetsmarknadsdeltagandet är kvar på den lägsta nivån sedan 30 år tillbaka. Med tanke på de blandade siffrorna som presenterats är det rimligt att Fed inte kommer att avsluta de kvantitativa lättnaderna. Penningtryckeriet är en förutsättning för att upprätthålla den lilla återhämtning som USA uppvisar idag.
Europa
I Europa så lämnade ECB styrräntan stilla på 0,5 % förra veckan. ECB:s ordförande kommenterade att nedåtriskerna för den europeiska ekonomin fortfarande är stora och att de står redo att agera med allt som krävs om (när) oroligheterna sätter igång igen. Samtidigt meddelade Frankrikes president Hollande att det nu inte längre finns någon kris i Europa. I samband med detta så uppmanades ECB av Frankrikes industriminister att på allvar sätta igång sedelpressarna i Europa. Vi tar båda dessa uttalanden som intäkt för att vi inom kort kommer att se krisen i Europa förvärras.
Asien
Japans BNP-siffror visade sig vara starkare än förväntat vilket föranledde att Bank of Japan lät meddela att de i dagsläget inte kommer att fortsätta med de kvantitativa lättnaderna (utöver de redan aviserade). Den japanska Yenen förstärktes och börsen reagerade med en nedgång. På samma sätt som i USA så visar marknaden att en god stämning förutsätter kvantitativa lättnader. Problemet är dock att denna expansiva penningpolitik inte kan pågå i evighet.
Från Kina fick vi tidigt förra veckan dystra uppgifter som indikerade nedgång på många viktiga punkter såsom industriproduktion, ökande inflation, nedgång i export, minskande elproduktion samt en minskning i fastighetsförsäljningar. För Sverige så innebär det att en av våra viktigaste exportmarknader saktar in vilket får konsekvenser för våra egna industriföretag.
Sverige
Den fysiska marknaden för ädelmetaller har den gångna veckan inte bjudit på några större överraskningar. En viss förändring kan skönjas i att aktiviteten är något högre än normalt med hänsyn taget till säsongen. Trenden med färre säljordrar från kunder forstätter vilket tyder på att folk generellt inte är intresserade av att sälja sitt guld- och silverinnehav. Det glädjer mig att svenska folket i allmänhet, och våra kunder i synnerhet, väljer att inte okritiskt svälja medias pågående svartmålning av de ädla metallerna.
Denna vecka har vi ett specialerbjudande på det historiska myntet Fransk 20 Franc - Marianne och Tuppen som vi säljer för endast spot + 6,5 %. Passa på att komplettera din guldsamling med detta ansedda och mycket populära mynt. Erbjudandet gäller fram till 2013-07-01 eller så långt lagret räcker.
Med vänlig hälsning,
Mikael From
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.