Har vi nått peak silver?
Det finns många olika teorier för att förklara utarmningen av vissa resurser som till exempel olja, gas, eller koppar. Dessa nyckelresurser är av stor vikt för världsproduktionen av de flesta av våra varor och tjänster. Silver är, förutom att vara pengar, en extremt användbar metall (eller mineral, beroende på i vilken form den förekommer) som bokstavligen har tusentals användningsområden. Silver är både den mest termiskt och elektriskt ledande metallen och har därför en mängd olika användningsområden inom elektronikindustrin. Det är även den mest reflektiva metall som finns, vilket innebär att den kommer vara en ovärderlig resurs för energibranschen de kommande åren vid till exempel produktion av solpaneler.
Gällande teorier om en “peak” i resursutvinning så säger dessa helt enkelt endast att när du väl har nått toppen i produktionen av en resurs, så är det väldigt svårt, om inte omöjligt, att kunna öka produktionen på nytt, oavsett hur mycket kapital du investerar.
När väl produktionen av resursen har toppat kommer vi helt enkelt inte kunna öka produktionen över denna top utan kommer få leva med ständigt minskande avkastning. Enligt många experter har världens oljeproduktion stått och stampat på samma nivåer sedan 2005. Producenterna har gjort sitt yttersta för att öka ?produktionen ånyo genom att investera stora mängder kapital, men utvinningsgraderna fortsätter falla.
Så vad har detta med silver att göra? Jo, det finns något som kallas ROEI - Return On Energy Invested - vilket innebär: Mängden av resursen som du kan få tag på i kontrast till mängden energi som måste sättas in. Om man kollar på silvergruvorna så faller ROEI kraftigt och såldedes minskar även avkastningen. Fenomenet är därmed inte begränsat till oljeproducenter.
Några topproducenter av silver är: Fresnillo, BHP Billiton Cannington, Pan American Silver, Polymetal, Hochshild & Hecla. Om man tittar på deras data som består av saker som produktion, genomsnittlig avkastning och totala mängden bearbetad malm, så ser man tydligt att ROEI faller.
År 2005 fick dessa producenter ut 13 troy ounce silver från varje ton gruvmalm de grävde ut och deras silverproduktion låg på 123 miljoner troy ounce. Vid år 2012 hade deras produktion ökat något till 127 miljoner troy ounce, men antalet troy ounce som kunde extraheras från varje ton gruvmalm hade fallit ner till bara 8,1 troy ounce. Detta innebär att avkastningen har fallit 38% på 7 års tid.
Det betyder även att allt mer energi måste sättas in (som blir allt dyrare) för att få samma mängd silver. Så hur kan utvinningstakten vara på nedåtgående samtidigt som priset faller? Borde inte priset på en resurs gå upp om kostnaden för dess utvinning ökar?
Låt oss fastslå att grundläggande fundamenta är sunda, men att priserna inte är det. Silverpriset måste upp annars kommer gruvorna få slå igen.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.