Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Vid slutet av vägen

Finanskrisen 2008 drabbade världsekonomin hårt och efter bara några månader hade en enorm mängd människor världen över blivit arbetslösa. Några år senare tror många att ekonomin är på väg att vända till det bättre. Man tänker sig att det var en tillfällig om än mycket hård lågkonjunktur, men att högkonjunktur nu nalkas. Frågan är om saker och ting verkligen har återgått till ett normaltillstånd, eller om vi kanske måste konstatera att vi lever i en ny värld? Många märker nog att allt inte är som vanligt. Sprickorna i fasaden börjar synas. Mannen på gatan undrar: Ska det vara så här? Vad är fel? 

Den globala finanskrisen sägs vara åtgärdad. Med hjälp av statliga ingrepp som stödpaket, stimulanser och regleringar är ekonomin på väg åt rätt håll tror många. Men tänk om krisen beror på en mycket djupare underliggande orsak?

1944 samlades 44 av de rikaste länderna för att skapa ett nytt monetärt system baserat på dollarn som i sin tur skulle backas upp av guld. Kriget var snart över och allt såg bra ut.

Under detta nya systemet vid namn Bretton Woods gick alla länder med på att knyta sin valuta till dollarn. Dollarn var i sin tur knuten till guldet som prissattes till 35 dollar per ounce.

De andra länderna höll alltså dollar istället för guld. Dessa dollar kunde de växla in mot guld om de så önskade och på 60-talet var det precis vad de började göra. De andra länderna litade inte längre på USA som hade börjat köra kraftiga budgetunderskott. De trodde att amerikanerna bluffade och att pariteten mellan dollar och guld inte längre var 1 till 1, eller 35 dollar för ett ounce. Fransmänen med Charles de Gaulle i spetsen bestämde sig för att syna amerikanernas bluff och begärde därför inlösen av sina dollar mot guld.

Kina producerar idag en mycket stor mängd av de varor som vi i väst konsumerar. Kineserna får betalt i dollar. Men vad skulle hända om Kina bestämde sig för att växla tillbaka sina dollar till sin egen valuta, yuan? Svaret är att den skulle stiga kraftig i värde och det skulle bli dyrt att köpa från Kina, vilket skulle resultera i fallande försäljnings- och produktionsnivåer. Därför återinvesterar Kina sina dollar i amerikanska statsobligationer. Ett slags kretslopp. Eller ska man kalla det pyramidspel?

Frågan är vad som skulle hända om Kina skulle sluta låna? Om de skulle göra det skulle de förmodligen aldrig kunna få sina lån återbetalda från deras gäldenärer, det vill säga USA, då USA inte skulle ha några pengar att betala tillbaka. Är inte detta ett klassikt pyramidspel?

Alla pyramidspel faller förr eller senare när deltagarna inser att det inte finns några underliggande tillgångar till belopp i närheten av vad det finns skuldsedlar. Frågan är inte om utan när detta kommer att ske.

Systemet kan knäckas av något så enkel som att en stor köpare, kanske en nation som Kina, uteblir vid en försäljning av amerikanska statspapper, vilket skapar en kedjereaktion med ränteeffekter som gör att hedgefonder dumpar dollarn. Därefter följer centralbanker efter och kedjereaktionen är i full gång.

Risken är då att centralbanken börjar monetarisera skulden i stor utsträckning genom att helt enkelt gå in och köpa statspapper från USAs finansdepartement, med pengar skapade ur tomma intet. Det är då hyperinflationen börjar.

Eftersom många länder har stora mängder pengar investerade i dollar kommer en hyperinflation i USA även drabba resten av världen hårt, inklusive Sverige.

Betänk även att mängden guld Sverige förfogar över är förhållandevis liten - ca. 127 ton - och det mesta av den förvaras inte i Sverige. När betalsystemen slås ut vid en hyperinflation i reservvalutan kommer de länder som har guld att tillgå att ha en mycket bättre chans att handla viktiga råvaror, som t.ex. olja. Sverige är även mycket importberoende när det gäller andra nödvändigheter som livsmedel, där vi importerar nästan 50%.

Dokumentären “End of the road” berättar på ett mycket bra sätt det spel som i dagens värld är möjligt tack vare ett statligt orkestrerat valutasystem av den sorten som vi har idag. Ett så kallat fiat-system. 

I dokumentären medverkar ett antal kända ansikten så som Peter Schiff (Europac), Jim Richards (Currency Wars), Mike Maloney (goldsilver.com), James Turk (Goldmoney.com), med flera.

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 952,82 kr 2.04%
Silver 10,60 kr 3.00%
Platina 332,20 kr 2.77%
Palladium 330,31 kr 1.26%
Uppdaterat: 2025-01-02 18:00 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten