Fallstudie i bostadskrasch
Innan vi i Sverige får uppleva en punkterad bostadsbubbla kanske Norge kan få utgöra en form av fallstudie på hur en sådan förlöper och vad de ekonomiska och politiska konsekvenserna blir.
Norge har sedan 2000 haft en extrem uppgång i bostadspriserna i vilken bostadspriset per kvadratmeter ökat från 13000 kronor till 31400 kronor.
I augusti började dock priserna falla, först 1,4% och sedan i oktober ytterligare 1,5%. Enligt Nordeas Karin Boyes uppskattning kommer prisfallet fortsätta och totalt ligga på 15-20%.
I Stockholm har bopriserna gått upp 11% bara de senaste tre månaderna. I Sverige menar man att den ökade befolkningen och därmed efterfrågan håller uppe priserna, men frågan är i vilken utsträckning detta verkligen stämmer? Befolkningsökningen i Norge sedan 90-talet har nämligen varit dubbelt så stor som i Sverige, räknat i procent.
Även Swedbank förutspår i sin senaste rapport "Swedbank Economic Outlook" en briserande norsk bostadsbubbla. Man pekar även på en bostads- såväl som skuldbubbla i Sverige:
"Nedåtriskerna för prognosen utgörs främst av de stigande bopriserna och hushållens höga skuldsättning, men även av möjliga bakslag i omvärlden."
I Norge ligger hushållens skuldkvot på ca. 210% jämfört med Sveriges 170%.
Det som är viktigt att förstå är att det kan vara bostadsbrist i vissa områden men att man ändå kan få ett procentuellt prisfall över hela brädet då skuldbubblan spricker. Det är alltså egentligen, som alltid, frågan om en skuldbubbla där för mycket krediter skapats. Enda säkerheten för dessa krediter ligger i värdet på huset eller lägenheten, och den förväntade fortsatta prisuppgången. En prisuppgång som lämpligen sker genom ännu mer krediter. Men förr eller senare uppnås alltid kreditmättnad och skuldbubblan spricker. Effekten av detta är att hushållen hamnar "under vatten", vilket innebär att priset på huset (vilket utgör säkerheten) understiger värdet på lånet. Detta innebär att både räntor och armorteringskostnader skjuter i höjden, något som i värsta fall leder till att villan eller lägenheten måste säljas på marknaden. En marknad som kanske mer eller mindre stagnerat.
Det är något vi skrivit om tidigare i inlägget: Pyspunka på bostadsmarknaden - bostäder och ädelmetall. Där skrev vi bland annat om ädelmetaller i förhållande till bostäder som investering och om ekonomen Drik Bezemer som jämför situationen i Holland med den i Sverige. Holland är bland Europas mest skuldsatta länder men Sverige ligger hack i häl:
Det blir alltså intressant att se hur situationen utvecklar sig i Norge. Kanske kan det bli en fallstudie i hur det ser ut när en skuld- och bostadsbubbla imploderar - en spåkula som visar vad Sverige har att vänta?
Kommentarer
Logga in för att kommentera.