Bitcoin rasar på Kinas bitcoin-börs
Marknaderna för kryptovalutan bitcoin skakades igår morse av nyheten att Kinas myndigheter förbjöd finansiella institutioner inom landet att handla med bitcoin. Kursen på Kinas bitcoin-börs Btc China kollapsade kraftigt under gårdagsmorgonen. Kursen låg på runt 6900 Yuan men dök tillfälligt ända ner mot 4500 Yuan. Priset i dollar dök också tillfälligt på den Japan-baserade internationella handelsplatsen Mt. Gox. från runt 1200 dollar ner 870 dollar per bitcoin. I skrivande stund verkar dock kursen ha återhämtat sig upp till ca. 6150 yuan respektive 1121 dollar.
Nedan en graf hämtad från Zero Hedge som illustrerar prisfallet på bitcoin i yaun.
Den Kinesiska centralbanken Peoples Bank of China säger i ett uttalande att bitcoin inte är en valuta i sin "verkliga mening" och att dess legala status därför skiljer sig från andra valutor. Den som känner för det (och kan Kinesiska) kan läsa det officiella uttalandet på centralbankens hemsida.
Kort nyhetsrapportering om det hela från Dukas Copy nedan:
Vi rapporterade i somras om utvecklingen kring bitcoin i Tyskland och dess huvudstad Berlin där nu ett antal butiker, kaféer och restauranger accepterar bitcoin som betalningsmedel. Frank Schaeffler, en medlem i det tyska parlamentets finanskommité, uttalade sig då och sade att han ansåg att vi borde ha konkurrens i produktionen av pengar och att pengar i större utsträckning borde denationaliseras, enligt Fredrich Von Hayeks idéer om konkurrerande valutor.
Faktum är att vi i Sverige under större delen av 1800-talet hade vad som kan liknas vid konkurrerande valutor. Sverige genomgick då en lång och stabil period av "Free banking" som innebar att privata banker kunde ge ut sedlar uppbackade av pengar i form av guld.
Man bör förstås som alltid fråga sig i vilken utsträckning statens välsignelse verkligen behövs för att något ska betraktas som en valuta eller pengar. Guld och silver blev pengar, och har förblivit pengar i tusentals år, utan statens tillåtande. Guld och silver utvecklades till pengar spontant på en marknad och cirkulerade sedan som en valuta under många tusen år i olika delar av världen. Det är folket som väljer valuta - inte staten. Om människor önskar använda bitcoin som pengar ska de förstås få göra det, utan att staten sätter käppar i hjulet för deras val.
Lika väl som de ska få använda guld eller silver om de så önskar.
Det är inte människor som ska anpassa sig efter statens val, det är staten som ska anpassa sig efter människors val.
När det gäller folks frihet att avvända till exempel silver som pengar är tyska staten inte lika snälla. De kommer nämligen höja momsen på investeringsmynt i silver från den lägre momssatsen på 7% upp till den högre momssatsen på 19%. Därmed göra det dyrare för tyskarna att fly statens fiat-valuta.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.