Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Bitcoin inte decentraliserat?

Tanken med kryptovalutan bitcoin är att det skall vara en decentraliserad valuta som ingen centralbank kan manipulera. För att kunna facilitera alla transaktioner som genomförs i bitcoin-nätverket, utan att ha en centraliserad databas, måste varje användare ha en client i vilken en kopia av den så kallade blockchain förvaras. Denna blockchain-fil är ett register över alla transaktioner som någonsin genomförts på nätverket från och med 2009. Således växer storleken på filen med varje transaktion som genomförs. På sidan Blockchain.info kan man se alla transaktioner som genomförs samt hur blockchain-filen har växt över tid.

 

Nedan visas antalet transaktioner per dag från och med jan 2009 fram till december 2013. Samtliga diagram går att förstora upp genom att klicka på dessa.

Nedan visas prisutvecklingen från och med jan 2009 till december 2013.

Ju fler transaktioner desto större blir blockchain-filen. Nedan ser vi filens storlek från och med jan 2009 till december 2013.

Ni som har sett del 3 av Chris Martensons "Crash Course" vet vad exponentiell tillväxt innebär och kan därför se att i princip alla dessa diagram uppvisar en exponentiell tillväxtkurva, eller det man kallar för "hockeyklubban".

Tittar man på antalet transaktioner per dag respektive storleken på blockkedjan ser man att båda dessa svänger uppåt och påbörjar en exponentiell tillväxtfas runt maj 2012.

I videon nedan från sidan Stormcloudsgathering.com förklarar man problemet med detta och vad det kommer leda till. 

Som videon påtalar är alltså risken att om nuvarande tillväxttakt fortsätter så kommer blockkedjan ha växt till en storlek av 250 gigabyte inom 2 år. Ska du lagra detta på din dator kräver det en hel del extra hårddiskutrymme, vilket alltså kommer att bli kostsamt. Låg kostnad har annars varit en av bitcoins största fördelar men här ser vi alltså att transaktioner i framtiden kan komma att medföra en hel del kostnader. 

Nedan ser vi ökningen av transaktionskostnader från och med jan 2009 till december 2013.

Om vi tänker oss att bitcoin skulle växa ordentligt och bli den nya världsvaluta som vissa hoppas på, skulle förstås blockchain-filen behöva växa ännu kraftigare. För att hantera den mängd transaktioner som Visa idag hanterar skulle blockchain behöva växa med 14 terrabyte var 85:e dag.

Supernoder är den lösning många tänker sig. Med andra ord en eller flera servrar där blockchain-filen lagras. Klienterna skulle sedan kommunicera med dessa supernoder. Vid det här laget skulle dock inte bitcoin vara särskilt decentraliserat. Risken är att myndigheter skulle kunna slå till mot dessa supernoder - som vid det laget garanterat är någon form av serverhallar - om de misstänkte att en stor del "illegala" transaktioner routades genom en sådan nod.

Som vi också kan se är transaktioner via bitcoin-nätverket inte grattis och risken är att de snart inte är särskilt billiga heller, beroende på hur det utvecklar sig. Det finns tyvärr många som tror att internet är gratis och att det förbrukar försumbara mängder energi. Och visst är de komponenter vi använder oändligt mycket mer energieffektiva än de vi använde för bara 20 år sedan. Utvecklingen har inte heller stannat av utan det kommer ständigt ut nya komponenter som är mer energieffektiva än föregående generation, samtidigt som de är snabbare. Ett exempel är Intels ny Hasswell-processorer som ger upp till 12 timmars batteritid i vissa bärbara datorer. Men trots detta förbrukar de stora serverhallarna, som ägs av till exempel Apple eller Google, enorma mängder energi. På sidan "Where the internet lives" kan man skåda Googles enorma serverhallar som snarast liknar enorma industrier eller någon form av raffinaderier.  

Tekniken kring bitcoin måste antagligen göras om då den i dagsläget inte är skalbar.

Kan den göras om erbjuder den intressanta decentraliserade lösningar inte bara inom alternativa valutor utan även handel med aktier och råvaror, där man då inte blir lika beroende av en tredje part.

Bitcoin är fortfarande ingen ersättning för guld och silvers värdebevarande egenskaper. 5000 års traditioner utraderas inte med några års användande av en ny alternativ valuta.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 963,27 kr 0.00%
Silver 11,12 kr 0.00%
Platina 343,03 kr 0.00%
Palladium 358,43 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-11-24 13:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten