Sunt bondförnuft
Nej, det räcker inte bara med lån och konsumtion, vi måste även ha sparande och investeringar.
Vid en första anblick kan det annars låta rimligt att om konsumtionen i samhället ligger på en hög nivå och rent av ökar så kommer det gå bra för företagen. Går det bra för företagen höjs den ekonomiska aktiviteten, det skapas fler jobb, lönerna ökar och vi kan konsumera ännu mer i en oändlig spiral av ökande välstånd. Samtidigt förstår nog många rent intuitivt att det inte kan vara så enkelt heller. Sanningen är förstås att samhället i längden inte skulle bli rikare om alla bara sprang ut och köpte hemelektronik, bilar, båtar lägenheter, nya kök och ovanpå det oändliga mängder Caffè latte på sitt kreditkort.Innan man kan konsumera måste man nämligen spara och producera. Om alla bara lånar och konsumerar, utan att först spara och producera kommer varorna i samhället till sist att ta slut och vi kommer stå där, utan varor men med en massa skulder.
Ett bra exempel på detta kan ges genom att kolla på ett klassiskt familjejordbruk. De odlar kanske vete och råg för att kunna baka bröd att leva på. När de jobbar och producerar ökar mängden vete och råg som gör att de kan baka bröd. När de bakar och äter bröd minskar den mängd vete och råg de har producerat. Om de bara skulle fortsätta att baka och trycka i sig en massa bröd utan att gå ut på fältet och odla ny råg och nytt vete så skulle de tillslut få slut på mat. I det här fallet skulle det innebära att de svalt.
Men visst, kanske skulle de kunna låna vete från grangården som har ett tillfälligt överskott och lånar ut vete till en låg ränta. Nu kan de äta ett litet tag till men de måste samtidigt raskt sätta igång att producera, dels för att få egen mat men även för att återbetala det vete de har lånat från granngården. Om de bara fortsätter att konsumera kommer de till slut ha slut även på det vete de lånat från grannen. Vad gör de då? Kanske kan de låna ännu mer från grannen, men hur länge?
Vad skulle hända om grannen bestämde sig för att börja leva likadant? Om granngården också slutade konsumera och började låna till sin konsumtion utan att producera något?
Vi ser tydligt att detta tillslut skulle leda till en svältkatastrof.
I bondesamhället visste man även att det var bra att ha marginaler. Det var inte alltid säkert att vädergudarna var med en och då kanske skörden under vissa perioder blev sämre. Då var det bra om man kunde ha sparat lite vete och råg från föregående skörd. Men för att kunna spara måste man producera ett överskott. Om man endast producerar exakt så mycket som man konsumerar finns det inga marginaler om något går fel.
Sparandet är även en förutsättning för investeringar. Kanske vill familjen öka sin produktion genom att bygga en ny plog? Men att bygga en ny plog kostar tid och råmaterial som måste samlas ihop eller köpas. Under tiden som plogen byggs blir vete och rågproduktionen mindre men konsumtionen är densamma. Man måste äta oavsett om man bygger en plog eller jobbar ute på åkern. Då gäller det att ha producerat ett överskott som man tidigare sparat undan. Eller så har man under en period fått konsumera mindre.
Sparande är alltså en förutsättning för att på sikt kunna öka produktionen genom effektiviseringar. Effektiviseringar som förhoppningsvis leder till att familjen kan få tid över till att bedriva annan verksamhet som ökar deras inkomster ännu mer. Eller varför inte bara vandra i skogen eller läsa några bra böcker?
Hur man investerar sin tid väljer man förstås själv. Men för att få den valmöjligheten krävs sparande och investeringar.
Det räcker aldrig med bara lån och konsumtion. Om folk i det ovan beskrivna samhället skulle leva som många i vårt samhälle gör idag skulle de snabbt svälta ihjäl.
Denna video förklarar utmärkt innehållet i detta blogginlägg på ett sammanfattande och visuellt tilltalande sätt. Egentligen är detta själva kärnan av ekonomi - hushållandet med resurser.
En del av sitt sparande placerar man med fördel i en av de mest välbeprövade sparformer som finns, nämligen guld och silver. Guld och silver har tack vare sina värdebevarande egenskaper agerat sparmedel och pengar i tusentals år. Det enda som krävs för att förstå det är lite sunt bondförnuft.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.