First Bank of the United States
Med anledning av den amerikanska centralbanken Federal Reserves 100-årsjubileum så får veckans tema bli USA:s centralbankshistorik samt dess statsskuld.
En historisk resumé vad gäller USAs centralbanker är på sin plats. Federal Reserve är långt ifrån den första amerikanska centralbanken, men det är den som haft kontroll över USA:s penningsystem längst. I förlängningen påverkar Federal Reserve i stor utsträckning penningpolitiken i övriga världen också. Dollarn är världens reservvaluta och de flesta viktiga råvaror handlas och prissätts i dollar som t.ex. olja och guld.
USA har haft ett flertal centralbanker men idag ska vi titta på den första:
1791 - 1811: First Bank of the United States:
Det var under denna period som USA var på väg att formas som nation. Handelsmän från hela världen anlände till det nya landet. Detta medförde att det ?förutom en stor mängd lokala valutor cirkulerade även franska, engelska, spanska och portugisiska mynt. Man upprättade ett myntverk och införde en "producentskatt" på inhemska produkter. Alexander Hamilton, som då var "Secretary of Treasury" (finansminister), var den som drev igenom förslaget och som dessutom yrkade på att banken skulle vara privat. Inrättandet av banken mötte stort motstånd från bland annat Thomas Jefferson och James Madison. De menade att den stred mot den då nyligen upprättade konstitutionen då den innebar en kraftig ökning av den federal regeringens makt och att den gynnade bankirer och investerare på bekostnad av alla andra.
Banken skulle finansieras genom att ge ut aktier till värdet av 10 miljoner dollar. 2 miljoner av dessa skulle skulle staten stå för. Men Hamilton visste att regeringen inte hade 2 miljoner dollar i reda pengar. Han kom dock på det geniala (eller galna?) draget att pengarna till att köpa dessa aktier skulle regeringen låna. Av vem frågar sig den vetgirige? Jo, av den nyupprättade centralbanken själv!
Vem som helst, oavsett nationalitet, kunde köpa de övriga aktierna men endast de som var amerikanska medborgare hade rösträtt i banken - förutsatt att de ägde aktier förstås.
First Bank of the United States liknade till stora delar Bank of England, bland annat genom att två tredjedelar av aktierna ägdes av brittiska bankirer, som således också tog hem merparten av den vinst som banken genererade. En vinst som kom från att bland annat låna ut pengar till den amerikanska staten.
Denna första centralbank skiljde sig på en rad punkter från dagens centralbanker. Bland annat var den inte fullt ut ansvarig för cirkulationen av sedlar och mynt. Endast 20 procent av sedlarna kom från centralbanken. Resten tillhandahölls av privata bankinstitutioner.
Faktum är att det innan First Bank of the United States fans en bank som kallades Bank of North America. Den var verksam 1781-1791 men verkade i endast tre delstater och kan därför inte riktigt klassificera sig som en riktig centralbank.
Alexnader Hamilton om centralbanken:
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.