Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

1861-1862: Experimentet med "Greenbacks"

Krig är en av de vanligaste anledningarna till att ett land reformerar sitt penningsystem och ökar på sin statsskuld. Ingen stat vill förlora ett krig och är därför oftast beredda att låna i det närmaste oändligt med pengar, något som många bankirer har skott sig på genom åren. Om man inte kan eller vill låna pengar är Gutenbergs tryckpress ett bra alternativ.

Det var denna metod nordstaterna valde under det amerikanska inbördeskriget som varade 1861-1865. Då tryckte staten så kallade "Greenbacks" som man använde för att betala löner till statsanställda, militärer, vapentillverkare med flera. 

Den federala regeringen ansåg att bankerna begärde ockerränta på de lån som staten begärde för att finansiera kriget. Bankerna tillät inte längre kunder att begära utbetalning i så kallad "specie", d.v.s. guld och silver.

De flesta bankirer ställde sig inte på de regeringsvänliga nordstaternas sida och krävde därför en ränta på mellan 25 och 36 procent. Lincoln tackade nej till deras erbjudande och satte istället Colonel Dick Taylor som ansvarig för att lösa problemet. Hans lösning blev "Legal Tender Act" i vilken man förklarade dessa nya Greenbacks legalt betalningsmedel för alla skulder. Fiatpengar, helt enkelt. Efter detta tryckte man upp 150 miljoner dollar.

Printandet av Greenbacks var inflationärt och i slutet av kriget hade värdet fallit till ungefär hälften av det ursprungliga. Bara några år efter krigets slut, runt 1879, var experimentet med den inflationära greenbacken över och dollarn var återigen "as good as gold".

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 951,66 kr 1.91%
Silver 10,58 kr 2.82%
Platina 331,62 kr 2.59%
Palladium 331,33 kr 1.57%
Uppdaterat: 2025-01-02 17:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten