Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Billigare sparande och billigare försäkringspremie?

Många investerare som spelar på pappersmarknaderna verkar just nu ha kastat in handduken när det gäller guld. Hur man väljer att se på faktumet att guldpriset föll med 28% under 2013 beror förstås på vilken investeringsstrategi man har. Många som investerar i fysiskt guld och silver gör det som ett långsiktigt sparande eller som en slags försäkring mot finansiellt osäkra tider.

Tryggheten med guld och silver ligger i dess historiskt värdebevarande egenskaper samt i dess inneboende bruksvärde. Oavsett vad som händer med förtroendet för våra pappersvalutor - som idag knappt ens består av papper utan bara är ettor och nollor - så kommer guld och silver i fysisk form fortsätta att existera och bruksvärdet kommer finnas kvar.

Därför ser nu många köpare av fysiskt guld och silver det som positivt att priset på både guld och silver har fallit. Ser man det som ett sparande är det ju ett faktum att kostnaden för ens sparande har gått ned. Ser man det som en försäkring kan man säga att ens försäkringspremie har blivit lägre och billigare. För sanningen är att du får mer guld och silver idag jämfört med ett år sedan, men för samma mängd papperspengar som då. Detta samtidigt som fundamenta för de båda metallerna aldrig varit bättre. 

Efterfrågan på både guld och silver har ökat kraftigt och flera myntverk har slagit försäljningsrekord. Perth Mint ökade sin försäljning med 41% under 2013. Amerikanska myntverket US Mint ökade sin försäljning av den populära Gold Eaglen med 14% jämfört med föregående år och den Amerikanske Silver Eaglen hade sitt bästa år någonsin med över 42 miljoner präglade mynt.

Efterfrågan från Kina och Indien fortsätter att vara enormt stark. Kinas sammanlagda import överstiger ett par tusen ton under bara 2013 och efterfrågan i Indien är fortsatt stark med massiv smuggling på grund av indiska regeringens försök att minska importen av guld genom tullar.

De låga priserna ställer även till problem för många gruvor som inte längre är lönsamma. Pappersmarknaderna styr fortfarande priset för de ädla metallerna och med rekordlåg spekulation på dessa marknader vandrar priset nedåt och tar med sig de fysiska marknaderna.

Det fallande priset har även gjort att många gruvor har fått stänga och fler står antagligen på tur. Gruvdrift är oerhört kapitalintensivt och kräver stora summor riskkapital. Att gå från prospektering vidare till bevisade reserver under mark och vidare till gruva i drift är en utdragen process som kostar stora summor pengar. Även efter att brytning av råvaran påbörjats kan det ta många år innan gruvan ger lönsamhet. Därför är förstås branschen känslig för svängningar i priset och långvariga nedgångar.

Rick Rule pratar i nedanstående videoklipp om kostnaderna för brytning. Han menar på att det i dagsläget kostar i snitt ca. 1700 dollar för en gruva att producera ett ounce guld. Det är förstås svårt att hålla driften igång om man förlorar nästan 500 dollar per ounce man bryter. 

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 
 

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 950,95 kr 1.84%
Silver 10,56 kr 2.62%
Platina 331,50 kr 2.55%
Palladium 332,54 kr 1.94%
Uppdaterat: 2025-01-02 17:10 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten