Kina trycker pengar
Även om bankernas utlåning mattades av i december fortsätter Kinas penningmängd att växa snabbt. Detta rapporterar Sveriges Radio.
Bankernas utlåning eller kreditskapande - vilket är en mer rättvisande term - minskade alltså något, men från en hög nivå. Dock har den kinesiska centralbanken fortsatt att fylla på med de digitala baspengar som centralbankerna skapar i sitt digitala penningmaskineri.
Det som vi i dagens samhälle kallar för pengar består till största del av olika fordringar. I botten av systemet ligger de pengar som skapas på centralbanksnivå samt fysiska kontanter. Ovanpå dessa skapar de kommersiella bankerna mångdubbelt mer fordringar än vad det finns pengar att täcka dessa fordringar. En form av inflation, helt enkelt. Och som all penninginflation skapar den förr eller senare prisökningar i en eller flera tillgångsklasser. I dagsläget verkar det i ett flertal länder vara just boendemarknaden som håller finanssystemet flyttande och därmed resten av ekonomin. Med villor och lägenheter som säkerhet skapar banker och finansinstitut mängder av nya krediter, vilket eldar på budgivning på bostäder.
Allt fler ekonomer varnar för att vi har en bostadsbubbla i Sverige och att den svenska ekonomin i allt större utsträckning drivs av skuld. Skulle bubblan spricka och skuldberget implodera är risken överhängande att den svenska ekonomin skulle påverkas mycket negativt. Men Sverige är ett litet land och de långtgående internationella effekterna på en större svensk kris skulle förmodligen vara försumbara eller snabbt övergående. De Kinesiska maskineriet däremot är mångdubbelt större och långt mycket mer betydelsefullt än vad det svenska är. Kina är av stor realekonomisk vikt då stora delar av världens produktion av konsumtionsvaror är förlagd i Kina.
Bilden nedan visar tillväxt i det bredare penningmåttet M2:
Problemet i Kina är det samma som i USA och i resten av västvärlden - ekonomin har blivit beroende av sedelpressarna. Det är därför svårt för centralbankerna i respektive länder att avsluta eller ens trappa ner sina massiva penningstimulanser.
De stora mängder pengar som Kinas centralbank hjälpt till att sätta i omlopp har gjort att allt fler Kineser har fått tillgång till de nyskapade kreditpengarna, vilket gjort att de fått råd att köpa bostad. Fattiga kineser blir rika så länga bostadspriserna stiger, men frågan är om denna nyrikedom inte bara är ett luftslott byggt på centralbankens tryckpressar. Risken är att när pressarna slutar snurra kommer gamla skulder inte kunna underhållas och kreditpyramiden kollapsar.
Det är som sagt alltid en enorm utmaning att centralstyra ett helt land och sätta den ”rätta” räntan. Kina är inget undantag. Tvärtom är utmaningen mångdubbelt större än ett land som Sverige då Kina har över en miljard invånare, alla med sina egna önskemål gällande konsumtion och sparande.
Kommentarer
Logga in för att kommentera.