Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Bitcoin "flash crash"

En så kallad flash crash är ett mycket snabb och djupt prisfall som sker under en extremt kort och begränsad tidsperiod. Ofta är denna typen av krascher kopplade till så kallad ”High Frequency Trading” eller ”Black-box Trading”.  

Den mest kända flash crash var den som inträffade den 6:e maj 2010. En trade på 4,1 miljarder dollar på New York börsen resulterade i en mycket kraftig prissvängning på Dow Jones Industrial Average. Under en period av bara några minuter föll index med 1000 punkter för att sedan återhämta sig till samma nivå igen. Fortfarande har man inte kommit fram till någon definitiv orsak till vad det var som orsakade kraschen, men många pekar på användandet av högfrekvenshandel, där man rör sig in och ut ur olika trades på hundradels sekunder, som en av de troligaste orsakerna.

Handlaren David Lauer förklarar hur marknaden fullständigt "försvann" under en kort period när han sjävl jobbade med High Frequency Trading under 2010.

Bitcoin drabbades i måndags av något som skulle kunna liknas vid en flash crash då värdet föll kraftigt. Ansvaret verkar till stor del ligga på handelsplattformen Mt.Gox. som trots mycket kritik fortfarande är en av de största börserna för att köpa och sälja bitcoins. De har tidigare haft problem att göra utbetalningar med enorma kötider för de kunder som har velat få sina bitcoins betalda till sin wallet. Förra veckan frös man tillfälligt utbetalningar igen vilket fick värdet att falla ungefär 25%. Detta rapporterar Zero Hedge.

I nedan graf hämtad från plattformen BTC-e kan vi se hur kursen kollapsade från 600 dollar ner till 100 dollar, det vill säga 80%, inom bara några sekunder - alltså en riktig flash crash - för att sedan snabbt återhämta sig.

Mt. Gox oförmåga att betala ut bitcoin till kunder påminner förstås kusligt mycket om en bank på obestånd som inte kan hålla löftet om utbetalning av kontanter till sina kunder. Många har annars hävdat att bitcoin inte kan användas för att bedriva Fractional Reserve Banking, men detta är förstås fel. Folk som handlar med bitcoin på olika börser och handelsplattformar har sina bitcoin inbetalda på handelsplattformens konto och kan via sitt login endast se en form av ”kontoutdrag”. Detta kontoutdrag visar vad handelsplattformen är skyldig kunden. Handelsplattformen skulle teoretiskt kunna handla för eller låna ut dessa bitcoins till någon annan och kunden skulle inte märka något för än de begär ett uttag och får höra att de måste vänta. Precis som på Mt. Gox.

Detta betyder förstås inte att det inte finns några positiva aspekter med bitcoin. Det finns intressanta applikationer som själva bitcoin-protokollet kan avvändas till, t.ex. ”Colored Coins” - ett protokoll som kan drivas ovanpå det vanliga bitcoin protokollet. Genom ”Colored Coins”-protokollet kan man färga mynt och utbyta olika fysiska tillgångar med varandra. Läs mer om colored coins här.

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB 

MediaCreeper
 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 935,38 kr 0.29%
Silver 10,96 kr 1.65%
Platina 338,55 kr 0.89%
Palladium 347,64 kr -0.11%
Uppdaterat: 2024-12-03 18:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten