Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Mt. Gox bestulna pa? 744 408 bitcoins!

Vi skrev i förra veckan om de problem som handelsplattformen MT. Gox. (som förövrigt står för Magic The Gathering Online Exchange) har haft med att göra utbetalningar till sina kunders insatta bitcoin. 

Mt. Gox har skyllt på ett fel i själva bitcoin-protokollet, men detta fel är känt sedan länge och de flesta menar att Mt. Gox borde har kompenserat för felet i sin programvara. Detta har lett till en förtroendekris för Mt. Gox och det var bland annat detta som ledde till en ”flash crash” där värdet i bitcoin-valutan under en kort period kraschade från 600 dollar ner till 100 dollar för att sedan ungefärligen återgå till sitt ursprungliga värde igen. 

Som vi även påpekat tidigare liknar Mt. Gox oförmåga att inte kunna betala ut bitcoin till sina kunder kusligt mycket hur en bank på obestånd inte kan betala ut?kontanter till sina kunder när de så begär det. 

Från inlägget ”Bitcoin "flash crash"” publicerat den 12 februari:

”Mt. Gox oförmåga att betala ut bitcoin till kunder påminner förstås kusligt mycket om en bank på obestånd som inte kan hålla löftet om utbetalning av kontanter till sina kunder. Många har annars hävdat att bitcoin inte kan användas för att bedriva Fractional Reserve Banking, men detta är förstås fel. Folk som handlar med bitcoin på olika börser och handelsplattformar har sina bitcoin inbetalda på handelsplattformens konto och kan via sitt login endast se en form av ”kontoutdrag”. Detta kontoutdrag visar vad handelsplattformen är skyldig kunden. Handelsplattformen skulle teoretiskt kunna handla för eller låna ut dessa bitcoins till någon annan och kunden skulle inte märka något för än de begär ett uttag och får höra att de måste vänta. Precis som på Mt. Gox.”

Från blogginlägget ”Priskollaps för Bitcoin på största handelsplattformen MT. Gox.” publicerat den 17 februari:

”Fraktionella reserver är förstås fullt möjligt med bitcoin precis som med allt annat. De som har konton på Mt. Gox ser förstås på sitt konto genom deras login att de har ett bitcoin-saldo, men kan alltså inte få sina bitcoin utbetalda. I teorin skulle alltså Mt. Gox. ha kunnat låna ut dessa bitcoin mot ränta och hoppats på att alla deras kunder inte begär utbetalning på en och samma gång. Det är så det konventionella banksystemet funkar idag. 

Risken är att det blir en ”bank run” så fort Mt. Gox öppnar möjligheten för att begära utbetalningar igen och då får vi se om de har bitcoins så det räcker till alla.”

Mycket riktigt är nu den janpanbaserade bitcoin-börsen Mt. Gox nere. När man försöker nå adressen Mtgox.com får man endast upp en blank sida. Sidans säkerhetscertifikat verkar vara aktivt och sidans ”title” visas, men annars är det tomt. Tydligen skall Mt. Gox ha förlorat hundratals miljoner dollar som en följd av en hackerattack som pågått i ett par år men som alltså företaget inte upptäckt. Enligt ett dokument som nyligen läckt från företaget, och som sedan publicerats av en ”bitcoin-entrepenör” och bloggare, är Mt. Gox helt insolventa. Företaget har förlorat 744,408 bitcoins till ett värde av ca. 350 miljoner USD!

För den som vill läsa dokumentet finner ni det inbäddat här:

Wired talade igår måndag med en representant för Mt.Gox. som dock avböjde att kommentera och refererade till företagets hemsida (som nu är nere) innan personen i fråga slängde på luren. 

Mt. Gox har tidigare haft problem med amerikanska myndigheter som beslagtog 5 miljoner USD av företagets tillgångar eftersom de var verksamma i USA utan vissa nödvändiga transaktionstillstånd. 

De kunder som har haft pengar insatta på Mt. Gox. har förstås inte märkt att deras pengar så sakteliga försvunnit. Deras kontoutdrag - som ju är en fordran som Mt. Gox. har hållit i sina wallet-filer - har visat att alla bitcoins är på plats. Det är förstås först när man försöker göra anspråk på sin fordran som man märker om något är fel. Dessutom räcker det förstås oftast inte att endast några stycken åt gången gör anspråk på sin fordran. Det krävs att merparten av kunderna gör anspråk på sina pengar - i detta fallet bitcoins - för att en eventuell insolvens ska kunna avslöjas. Andra stora börsplattformar som till exempel Bitstamp.net frös tillfälligt utbetalningar för att åtgärda brister i sin programvara, men de betalar nu ut igen helt enligt tidsplan och är därmed tillsynes solventa. 

Bitstamp.net bedyrar i ett uttalande på deras hemsida att de har reviderat alla sina bitcoin-konton samt fiat-reserver. Dock är förstås interna revisioner i längden en ganska svag tröst för kunderna. För att få riktigt trovärdighet skulle en revision behöva utföras av en tredje part.

Men det var ju inte riktigt detta som var tanken med bitcoin. Meningen var förstås att man inte skulle behöva förlita sig på några stora börser eller liknande utan att människor helt enkelt skulle kunna handla med varandra peer-to-peer, utan inblandning av tredje part. Och detta går förstås fortfarande. Bitcoin finns fortfarande kvar som en valuta och som ett decentraliserat betalsystem där man kan skicka pengar från person till person utan inblandning av någon bank eller finansinstitut. De problem som existerar med peer-to-peer systemet är förstås skalbarheten och den nästan exponentiella tillväxten i den så kallade blockchain, vilket är bitcoinsystemets huvudbok i vilken alla transaktionsdata ligger. Detta har vi tidigare skrivit om här: Bitcoin inte decentraliserat?

Dock är det som utspelar sig på Mt. Gox. ett stort problem för bitcoins fortsatta trovärdighet och det blir intressant att se om bitcoin som valuta reser sig ur askan efter detta. 350 miljoner dollar är inga småpotatis direkt. Tekniken och bitcoin-protokollet (betalsystemet) som ju är open-source kommer förstås finna kvar även om bitcoin som valuta kollapsar. Hur det utvecklar sig kan bara framtiden utvisa.

Läs gärna mer om vad vi skrivit här på Liberty Silver’s hemsida om bitcoin:

Bitcoin inte decentraliserat?

Bitcoin: Uppenbarligen inte pengar - ännu

Bitcoin rasar på Kinas bitcoin-börs

Bitcoin en del av vardagen i Kreuzberg, Berlin

Thailand förbjuder Bitcoin

”Backa upp guld med bitcoin eller bitcoin med guld?”

Bitcoin "flash crash"

Priskollaps för Bitcoin på största handelsplattformen MT. Gox.

Vad påverkar bitcoins pris?

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
  

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 963,27 kr 0.00%
Silver 11,12 kr 0.00%
Platina 343,03 kr 0.00%
Palladium 358,43 kr 0.00%
Uppdaterat: 2024-11-24 14:15 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten