Före detta Fed-chef: Jag äger guld som en försäkring mot inflation och mot dollarns kollaps som reservvaluta.
I november gick en före detta Fed-chef ut i media och sa att han ångrade sina ageranden under sin tid på Fed mellan 2008-2009. Fed-chefen går under namnet Andrew Huszar och han var under denna period ansvarig för den första rundan av obligationsköp som motsvarade ett värde på 1250 miljarder dollar.
Han menade då att obligationsköpen inte har hjälpt vanliga medborgare utan att de mestadels har varit positiva för Wall Street och dess storbanker.
I förra veckan intervjuades Huszar av Eric King på King World News och Huszar påtalade att det förmodligen inte kommer att sluta väl:
”I don’t even think we have begun to see the costs of this experiment. And I think (that with) the Fed trying to exit from the buying phase, we are just in the third inning of a game where we really don’t know what the result is going to be. So I agree with you….”
Han säger vidare att han äger guld eftersom han ser det som en tillgång som agerar försäkring mot den stora volatilitet som framtiden kommer att bjuda på. I det långa loppet är guld mycket värdefullt att ha i sin portfölj, säger Huszar. Han påpekar vidare att vi kan komma att få se avsevärda skiften i hur pengar flödar i USA och faror för dollarns status som reservvaluta. För detta är guld en fantastisk försäkring, menar Huszar.
När det kommer till inflation ser Huszar fortsatt avsevärda risker. Han menar på att bara för att vi inte sett någon storskalig inflation ännu, med prisökningar över hela brädet, betyder det inte att den inte finns där eller att den inte väntar precis runt hörnet. QE (kvantitativa lättnader) har givit många banker enorma överskottsreserver som finns parkerade bl.a. på bankernas reservkonton hos centralbanken. Men kreditgivningen (utlåningen) har minskat och därför har bankerna inte ”lånat ut” de reserver de har. Om pengarna bara ligger undanstoppade i valvet är det som att de inte existerar. De måste ut i samhället och snurra runt (byta händer) för att de nya pengarna skall kunna buda upp priset på varor och tjänster. Problemet är att under de senaste åren, sedan finanskrisen, har den så kallade ”Money Velocity” minskat avsevärt. Detta är ett mått på hur mycket pengarna i ekonmin cirkulerar. Vi skrev om detta i vår Guld- och Silveruppdatering v.52.
Om bankerna skulle börja låna ut sina stora reserver på nytt skulle penningmängden explodera och då är inflationen ett faktum.
Vi har redan sett prisinflation i tillgångar som bostäder och på aktiemarknaden, men ofta har prisökningarna skett utan att det finns några tillfredställande underliggande fundamenta som kan förklara dem. Före detta världsbanksekonomen Ha-Joon Chang påpekade tidigare i veckan i en artikel i The Guardian att QE förmodligen har lett till dessa övervärderingar av aktiemarknaden.
Det är förstås intressant att en person av så pass hög dignitet som Andrew Huszar som alltså var ansvarig för första delen av Feds QE nu kommer ut och säger att det inte var bra, inte har fungerat och riskerar att leda till inflation på stor skala inom den närmaste framtiden.
Lyssna gärna på hela intervjun med Andrew Huszar på King World News.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.