Financial Times: Banker i panel styr guldpriset till att gynna sig själva?
Att guldpriset skulle vara manipulerat eller att priserna skulle vara riggade i förväg är något som många så kallade ”guld bugs” har hävdat under en längre tid. De flesta i mainstream-media har dock vänt sig mot alla sådana uppfattningar och hävdat att det endast är foliehattar som försöker sprida sina konspirationsteorier.
Men nu har även gammelmedia fått upp ögonen för vad som kan vara bevis för att guldpriset ”riggas”.
Systemet för hur guldpriset sätts på pappersmarknaden är mycket gammalt och har funnits sedan åtminstone 1919. Prissättningsritualen sker i London, som är den globala guldhandelns centrum. Det var på den mäktiga bankfamiljen Rothschilds kontor som det började, med möten på deras kontor i Londons finansdistrikt.
Idag träffas man inte på något kontor, men trots dagens högteknologiska handel inom t.ex. akitemarknaden, där företag köper och säljer aktier inom tusendels sekunder, så sker prissättningen per telefon. Detta sker 10.30 och 15.00 varje dag. Ordföranden säger en siffra som är nära spotpriset för guld varpå de medverkande bankerna säger hur mycket guld de vill köpa eller sälja. Är köparna fler än säljarna höjer man startpriset och en ny runda påbörjas. Så fortsätter det tills det finns runt 620 kilo guld på både köp- och säljsidan.
Ett antal handlare har enligt en artikel publicerad av Bloomberg förra hösten sagt att deras kunder kan agera på den informationen som de erhåller. Informationen sipprar sedan ned i leden och ut till resten av marknaden som agerar på uppgifterna vilket gör att priset antingen går upp eller ner. Men den som är störst kör förstås först och har därmed den största möjligheten att tjäna pengar på prissättningen.
Så sent som i söndags presenterade även ansedda Financial Times uppgifter som pekar på att priserna har manipulerats vid minst 50% av handelstillfällena. De banker som medverkar i prissättningen är Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Bank of Nova Scotia, och Société Générale.
Undersökningar visar att guldpriset frekvent stiger eller sjunker nästan exakt efter det att de dagliga konferenssamtalen har avslutats. Ett mönster som tyder på så kallad hemlig samverkan. Man misstänker helt enkelt att bankerna som medverkar i panelen pressar priset åt det håll som gynnar de positioner de själva har mot guldmarknaden. Vidare tror man att detta är baserat på en strategi som förmodligen är förutbestämd innan panelsamtalen initieras.
Daniel Brockett som medverkar i FT:s artikel tror även att vissa dagar inte bara ”tipsar” bankerna sina kunder utan samarbetar med varandra för att få bästa avkastning på sina positioner mot guldmarknaden.
Enligt källor finns det en stor risk att pensionsfonder, hedgefonder och terminshandlare är negativt påverkade av denna prisrigg och man tror att vissa står redo att lämna in stämningsansökningar.
Intressant att notera är att tyska BaFin, som reglerar Tysklands finansmarknad, har lanserat sin egen undersökning kring guldmarknaden i vilken de begärt ut dokument från Deutsche Bank. Förmodligen är det detta som föranlett Deutsche Banks beslut att sluta medverka i prissättningen på både guld- och silvermarknaden. Bäst att ge sig av illa kvickt, innan huvuden börjar rulla.
Tyvärr påverkas även vi som valt att äga fysiskt guld och silver både positivt och negativt av denna manipulering. Negativt eftersom priset ibland kan pressas ned efter det att man har inhandlat guld och silver. Men även positivt då en del av prismanipulationen kan vara på nedsidan vilket gör det möjligt att inhandla fysiskt guld och silver till ett pris som är mycket lägre än om enbart utbud och efterfrågan skulle få gälla.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.