Liberty Silver's Guld- och Silveruppdatering v. 11
Guldprisets utveckling v. 7 - 11
Under februari månad fram till början av mars har guldprisets uppåttrend hållit i sig. Toppnotering för perioden låg på 281,61 kr/gram den 3:e mars, vilket även är högsta noteringen sedan årsskiftet. I skrivande stund ligger priset på 275,33 kr/gram. Mätt i dollar ligger guldet på 1337,98 USD/Troy ounce. Högsta noteringen i dollar hittills i år infann sig den 6/3 och var på 1353 USD/Troy ounce. Priset har alltså inte riktigt orkat komma över oktobers topp på runt 1360 USD/Troy ounce.
Silverprisets utveckling v. 7 - 11
I skrivande stund har vi ett silverpris på 4,31 kr/gram eller 20,92 USD/Troy ounce. Silverpriset har uppvisat sedvanlig volatilitet med en toppnotering för perioden och året på 4,61 kr/gram. Silvermarknaden är betydligt mindre än guldmarknaden vilket innebar att större avsäljningar ger en högre effekt på priset. Därmed är silvermarknaden traditionellt sett mer volatil och visar upp större svängningar än vad guldmarknaden gör. Detta har en tendens att skrämma bort investerare, då upp och nedgångarna kan göra att det kittlar lite i magen emellanåt. Vi som känner till silvrets goda fundamenta, och som investerar långsiktigt i den fysiska marknaden (istället för pappersmarknaden), slipper eventuellt illamående då vi tryggt vet att vi har en av de få monetära tillgångarna som inte har någon motparts- eller tredjepartsrisk och vars marknad dessutom är oerhört tight.
I förra periodens guld och silveruppdatering kunde vi se hur den procentuella prisuppgången på guld och silver konvergerade väl fram till omkring mitten av perioden. Efter det tappade silver en del kraft jämfört med guldet. Se graf från Liberty Silver's Guld- och Silveruppdatering v. 6. Under denna perioden såg vi hur istället silver, runt den 13 februari, körde ifrån guldet vilket vi kan se i nedanstående graf. På toppen hade vi en nästan 13% ökning medan guldet som mest hade ökat ca. 6,3%.
Prisförhållandet guld/silver
Prisförhållandet mellan guld och silver, på engelska "gold/silver ratio", är priset i silver för 1 ounce guld. I dagsläget kostar det ca. 64 ounce silver att köpa 1 ounce guld. Historiskt sett har detta förhållande legat på mellan 12 och 16. Detta pekar på att silver idag är historiskt undervärderat.
Prisförhållandet mellan guld och silver har studsat upp och ner i en tunnel mellan 60 och 65 sedan i november 2013. Utvecklingen under första delen av februari var att förhållandet föll och silver alltså blev högre värderat i förhållande till guld. Under mitten av perioden ledde dock prisutvecklingen till att prisförhållandet mellan de båda ädelmetallerna steg och landade den 10/3 på 64,29, strax under 65. Den högsta noteringen sedan 31 januari då förhållandet toppade på 64,98.
Sammanfattning
Från årskiftet räknat (Year-To-Date) har guld och silver ökat ca. 11,03% respektive 7,18%. Vi ser fortsatt stark efterfrågan i båda metallerna. Den indiska regeringens restriktioner på guldimport verkar ha haft en måttlig inverkan på priset. Den svarta marknaden verkar ha tagit över mycket av det som inte kan tillgodoses via gängse kanaler. Eventuella tapp i efterfrågan från indierna verkar Kina ha plockat upp då de fortsätter att ackumulera rekordmycket fysiskt guld. Det finns även siffror på att en del indiska ädelmetallköpare har viktat om sina inköp mot silver. Siffror som bloggaren Koos Jansen presenterat via sin blogg Ingoldwetrust.ch visar att Indiens import av silver under 2013 låg på hela 6125 ton. Detta ska jämföras med 2012 då endast 2115 ton importerades. Vi ser även hur amerikanska myntverket US Mint uppvisar starka försäljningssiffror med en rekordmånad i februari då de sålde hela 3,671,500 Amerikanska Silver Eagles. Se lista nedan över de senaste 5 årens försäljningssiffror för februari.
Februari 2010 = 2,050,000
Februari 2011 = 3,240,000
Februari 2012 = 1,490,000
Februari 2013 = 3,368,500
Februari 2014 = 3,671,500
Pappperpriset
I det långa loppet vill förstås vi som sparar/investerar i fysiskt guld eller silver att metallerna skall öka så mycket som möjligt i köpkraft. Vi vill kunna köpa så mycket varor och tjänster som möjligt, för en så liten mängd guld eller silver som möjligt. I den bemärkelsen blir priset i kronor och dollar egentligen ointressant. I synnerhet om hela fiat-systemet skulle uppleva en större förtroendekris - ett scenario som börjar se allt mer troligt ut. Daytradar man guld på pappersmarknaden verkar 1361 dollar vara en stödnivå som många analytiker pekat ut och som man därmed bör hoppas på att vi bryter igenom. Vi andra som inte stirrar oss blinda på papperspriset (spotpriset) fortsätter att ackumulera fysiskt guld och silver till vrakpriser.
Kommentarer
Logga in för att kommentera.