Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forskare: Guldpriserna kan ha manipulerats i ett årtionde

I början av mars rapporterade vi om hur en preliminär rapport gjord av två forskare på New York University’s Stern School of Business presenterade empiriska data för att guldmarknaden manipuleras. De data som presenteras pekar på ”artificialitet i priset” och det är den så kallade prisfixingen eller ”benchmark” som manipuleras. I detta system sätter ett fåtal banker priset vilket ni kan läsa om här.

Nu är snart den fullständiga rapporten klar att släppas och en av de som har varit med att skapa den är Rosa Abrantes-Metz som är associate professor på Stern School of Business, New York samt director på Global Economics Group.

Abrantes-Metz berättar i intervjun att de har studerat spot-priset från 2001 till 2013. Vad de har gjort är att försöka mäta de tidpunkter då priserna ökade som kraftigast genom att kolla på en specifik minut och var priserna var före och efter den minuten. Det de har funnit är att sedan 2004 har prisspikarna för spotpriset på guld ökat markant, i synnerhet för PM-fixingen, den som sker vid kl.15:00 på eftermiddagen. Under 2004 ökade guldpriset och aktiviteten på guldmarknaden rent generellt på ett markant sätt: Gruvorna ökade sin aktivitet, nya gruvor öppnades, ETF:er bildades. Rosa Abrantes-Metz tror att den ökade aktiviteten kan ha gett ett incitament för bankerna att manipulera priset. Guldbolagen säljer produktion till fix-priset genom bankerna och bankerna känner till dessa ordrar i förväg, så de vet när det finns mycket att sälja. Detta kan innebära att de har ett incitament till att manipulera priset neråt om de vet att det finns mycket att sälja och bankerna själva befinner sig på köpsidan. 

Det kan även vara så att bankerna har positioner i guldderivat vilket innebär att de kan tjäna pengar på om priset rör sig upp eller ner, beroende på vilken position de sitter på. 

Anledningen till att Rosa Abrantes-Metz valde att undersöka guldmarknaden och specifikt prisfixingen var att det är den marknad där flest röda varningsflaggor dyker upp. Att en liten grupp ingår i ett informationsutbyte (telefonkonferens) som sätter priset, utan att informationen om detta utbyte släpps till resten av marknaden, ger en signifikant sannolikhet för att dessa ska manipulera priset till sin fördel. I synnerhet som dessa aktörer har ett intresse av hur priset rör sig. Dessutom understryker hon att prisfixingen inte fyller någon funktion då guldmarknaden i sig självt innehåller tillräckligt med handel för att kunna sätta prisfixingen där, utan någon telefonkonferens. 

I klippet nedan intervjuas Rosa Abrantes-Metz av Daniela Cambone från Kitco News:

Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
  

 

Kommentarer

Logga in för att kommentera.

Guld- och silverpriser

Ädelmetall Spotpris spot price info +/- % spot price change info
Guld 944,80 kr 0.58%
Silver 10,96 kr 0.18%
Platina 341,53 kr -0.03%
Palladium 369,22 kr 1.57%
Uppdaterat: 2024-11-21 16:20 CET

Förklaring prissättning och prispremier för ädelmetall

Liberty Silvers Nyhetsbrev

Prenumerera på Liberty Silvers kostnadsfria nyhetsbrev för ädelmetallrelaterade nyheter.

Prenumerera
Forumet uppdateras inte längre p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan. Tidigare poster finns arkiverade här.

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt Mer information om
Liberty Silver mynten