Rickards: Tiden att skaffa guld är nu!
Författaren av böckerna Currency Wars och The Death of Money genomförde nyligen en intressant intervju med Keith McCullough, VD för Hedgeye.
Rickards diskuterar bland annat den komplexitetsteori som han bygger mycket av sina resonemang på.
Han berättar även om finansiella krigsspel som han deltog i på Pentagon under 2009. Han återger bland annat en händelse där de blev tillsagda att de inte fick göra ett specifikt drag eftersom det sades vara ”olagligt” varpå Rickards svarade: ”Olagligt? Det är ju krig!”. Då fick de veta att det var ok men ”dumt”. ?
Det som kommer utlösa kollapsen av det monetära systemet kan vara någon liten händelse i ett komplext system som sedan spiller över till andra komplexa system, säger Rickards. Det kan t.ex. vara en oförmåga att leverera guld någonstans i systemet. Vi vet alla att guld är en upp-och-nedvänd pyramid med ett flertal olika typer av pappersderivat som vilar på en mycket liten bas av guld. Rickards var nyligen i Schweiz och besökte då ett antal guldaffinerare.
En intressant sak som Rickards beskriver är hur guld strömmar ut från banker som UBS, Credit Suisse och Deutche Bank och in i privata säkerhetsfirmors förvaring, som t.ex. G4S, Brinks m.fl. En klassisk analytiker skulle säga att mängden guld inte har förändrats utan bara flyttats från ett lager till ett annat. Det stämmer förstås, men som Rickards påpekar så har den så kallade ”floating supply” minskat i och med flytten. ”Floating supply” är det pappersguld eller guldderivat som finns ovanför guldbasen i den upp-och-nedvända guldpyramiden. Detta pappersguld existerar endast eftersom olika bankinstitutioner ger ut skuldebrev som inte är 100% uppbackade av guld och därmed skapas en hävstång. G4S eller Brinks förvarar bara guldet och har ingen hävstång på det. Därmed rycks guldmattan i botten sakta men säkert undan vilket riskerar att göra pyramiden så ostabil att den tillslut kollapsar, i och med t.ex. en panikavsäljning.
På ett raffinaderi som Rickards besökte berättade ägaren att de jobbar 3-skift, vilket innebär 24 timmar om dygnet, för att kunna möta efterfrågan. Vid full kapacitet producerar de 20 ton i veckan. Kineserna tar 10 ton i veckan. De skulle vilja köpa mer men får inte eftersom ägaren vill fortsätta att underhålla gamla kunder, som t.ex Rolex.
10 ton i veckan innebär alltså att Kina köper ca. 500 ton per år och det är bara från ett raffinaderi!
Det guld som tas in för affinering är allt från rena 400 oz tackor till ”scrap gold” (gamla smycken) till doré-tackor som har en renhet på 90% och kommer direkt från gruvorna.
Han understryker även att tiden att skaffa guld är nu. Det kan kännas tufft att priset föll 30% förra året men man måste se alla prisnedgångar som ett köptillfälle. När den riktiga krisen kommer och du verkligen behöver guldet så kommer det inte att gå att få tag på något fysiskt guld om man inte är en av de stora spelarna, som vissa centralbanker, IMF, de stora hedgefonderna och statliga investeringsfonder. Men det kommer inte finnas något fysiskt guld tillgängligt att köpa för vanligt folk. Det kommer fortfarande finnas ett pris på världsmarknaden (papperspriset) men fysiskt metall kommer endast gå att få med mycket höga prispremier. En slags separation, helt enkelt, mellan papperspriset och priset för den fysiska metallen.
Rickards berör även gruvproduktionen och gruvdriften i Kina. Kina är numera världens största guldproducent och producerar ca. 450 ton guld om året. Men som Rickards påpekar gör de det på ett helt ohållbart sätt och han tror att gruvorna kommer att vara stängda inom ett par år. När man utvinner guld från malmen använder man oftast cyanid. I gruvor i Nordamerika säger miljökraven att all cyanid måste tas om hand. Ingeting får spillas ut i naturen. I Kina däremot låter man stora mängder Cyanid läcka ut i vattnet vilket förgiftar både dricksvatten och floder.
Detta kan alltså innebära att stora mängder guld försvinner från marknaden inom bara några år. Med tanke på World Gold Councils prognos att Kinas efterfrågan på guld kommer att öka med 25% inom 4 år skulle detta alltså innebära att tillgången på fysiskt guld blir ännu mer tight.
Intervjun nedan:
Kommentarer
Logga in för att kommentera.