Indien bygger ut solkraft motsvarande fyra fullstora kärnkraftverk
Häromdagen skrev vi om hur Kinas solenergimarknad skulle kunna sluka hela världsproduktionen av silver eftersom silver används vid produktionen av fotovoltaiska solceller.
Men det är inte bara Kina som är på full jakt efter att ersätta eller i alla fall komplementera elproduktion från olja, gas, kol och kärnkraft. Indien har planer på världens hittills största utbyggnad av solkraft. Den nominella kapaciteten kommer ligga på 4000 megawatt. Lika mycket som fyra fullstora kärnreaktorer.
Detta tros kunna hjälpa Indien att minska sina koldioxidutsläpp med över 4 miljoner ton per år.
Projektet är 10 gånger större än något tidigare solkraftsprojekt och kommer täcka en markareal på 77 kvadratkilometer - ett område lika stort som manhattan. Byggtiden uppskattas ligga på 7 år och kostnaden kommer landa på runt 4,4 miljarder USD.
Indien har som mål att nå 20 000 megawatt eller 20 gigawatt solkraft innan år 2022.
Bloggen Seekingalpha.com gör gällande att det skulle gå åt totalt 132 miljoner ounce för att genomföra projektet. Men detta bygger på den kanske något väl tilltagna uppskattningen att det går åt 8,3 miljoner ounce silver per gigawatt. Andra källor som t.ex. Silverinvestingnews.com anger 2,8 miljoner ounce per gigawatt solenergi.
Oavsett vilket kommer solenergimarknaden sannolikt växa i takt med att en ökande befolkning och en allt dyrare olja kräver nya energiformer. Indien är bara ett av många stora länder som kommer behöva bygga ut sin solenergi.
Silver kommer att spela en viktig roll i detta.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.