Fortsatt stor efterfrågan efter fysiskt guld i öst
Både Kina och Indien är fortsatt starka köpare av fysiskt guld men av olika anledningar. I Indien finns det en stark tradition att köpa guld i smyckesform som gåva vid bland annat bröllop och det är vanligt att kvinnorna bär familjens guld då man gärna visar upp sina smycken som en statussymbol. I Kina finns det i modern tid av politiska/kulturella skäl inte samma tradition av att köpa fysiskt guld. I fallet Kina handlar det mer om att fysiskt guld har varit en investeringsform som är lätttillgänglig för den stora medelklassmassan som har uppstått i Kina under de senaste 20 åren. I de urbanare delarna av Kina är fysiskt guld mer lättillgängligt än vad Starbucks och McDonalds är tillsammans i USA. Det finns nämligen mer en 100 000 ställen där du kan stövla in och köpa fysiskt guld kontant. En stor mängd av dessa ställen är bankkontor. Ja, många banker i Kina säljer fysiskt guld på plats.
I Singapore ser man emellanåt erbjudanden om att få en guldtacka på 1 gram när man öppnar ett bankkonto. Skillnaden mellan Sverige och de flesta länder inom EU är förstås milsvid jämfört med dessa “guldhubbar” i Asien.
Den vanligaste källan för siffror över den Kinesiska guldmarknaden har tidigare varit World Gold Council (WGC). Men sedan bloggaren Koos Jansen började analysera den Kinesiska guldmarknaden i början av 2013 anser många att de siffror som WGC publicerar inte visar hela bilden. Många journalister citerar i artiklar fortfarande WGC:s siffror över den Kinesiska guldkonsumtionen för 2013. Men många journalister i mainstream-media har heller ingen förståelse för hur guldmarknaden i allmänhet, och den kinesiska guldmarknaden i synnerhet, faktiskt funkar.
Medan WGC:s siffror för 2013 säger att konsumtionen under året låg på runt 1100 ton pekar Koos Jansens undersökningar på uppåt 2200 ton. Detta eftersom han med hjälp av översättare kunnat läsa texter från Shanghai Gold Exchange (SGE) som visar fysiska uttag av guld från SGE. Eftersom den ganska icke-transparenta kinesiska guldmarknadens regler stipulerar att allt guld som säljs av detaljister i Kina måste gå genom SGE kan man därmed räkna ut den totala efterfrågan av fysiskt guld hos den kinesiska allmänheten.
Ett par veckor kvarstår av året, men hittills ligger uttagen på 1955 ton för 2014. Nu har priserna ökat under en period vilket normalt innebär att efterfrågan minskar, så det återstår att se hur året slutar. Den asiatiska konsumenten har en betydligt större tendens att köpa när priserna faller vilket är tvärtom mot västerländska mer spekulativt lagda köpare av guld.
Vad gäller WGC och deras siffror så pekar en intervju med deras Managing Director, Albert Cheng, på att deras siffror för 2014 kanske kommer att ligga något närmre den verkliga sanningen jämfört med 2013. I intervjun med China Gold Network nämner nämligen Albert Cheng att den totala kinesiska efterfrågan bör nå runt 1700 ton under 2014. Om detta skriver även Koos Jansen på sin blogg på Bullionstar.com.
För den som vill veta mer om det intressanta flödet av guld från öst till väst gör rätt i att kolla på nedanstående intervju med Ned Naylor- Leyland av Jan Skoyels . De diskuterar allt från flödet av guld mellan väst och öst till vad GOFO betyder.
Med vänlig hälsning
Gustav Andersson
Liberty Silver AB
Kommentarer
Logga in för att kommentera.