Hem
Köpa guld och silver
Sälja guld och silver
Diagram
Kunskapscentralen
Prispolicy
Hem Köpa silver guld platina palladium Sälja silver guld platina palladium Diagram Kunskapscentralen
Ändra
Visa varukorg
Till kassan
Antal   Produkt á Pris Pris

Summa: 0 kr

Forum < Ekonomi, centralbanker, banker, marknader och aktier < FIAT PENGAR
FIAT PENGAR
2011-06-19 17:24 # 1
bergfalken
jag har inte riktigt fattat hur det går till när banker trollar fram pengar.
Vi säger så här : om jag går till banken och vill låna 100 tusen kr då behöver banken bara ha 10 % av detta i kapitalkostnaden. Frågan är som jag inte fattar ....var får de 90.000 kr som de inte har ? Ber de sveriges riksbank trycka upp dem till dem eller hur går till? Eftersom jag får 100000 kr på mitt konto så måste nån ha trollat fram dessa ? men hur ?
2011-06-19 18:33 # 2
billion
Jag skulle gissa att de helt enkelt matar in dessa siffror på ditt konto. Det är nog inte krångligare än så. Om du sedan vill ta ut pengarna i pappersformat så minskar siffrorna på ditt konto och du får papper istället.
2011-06-19 18:50 # 3
Despierto
Dom bara trollar fram dom. För trolleriprivilegiet betalar de en slant till riksbanken. Detta är räntan. I slutändan får ju du som kredittagare betala denna, med ränta dessutom.
2011-06-19 19:58 # 4
bergfalken
Jo, jag hänger med på att det är nån typ av trolleri..men....... om 1000 människor lånar 100 tusen kr av låt säga handelsbanken samma dag...som exempel och alla tar ut dessa pengar samma dag då är frågan var kom pengarna ifrån som alla tog ut ? De har väl ingen egen sedelpress so de använder sig av ?Hoppas ni förstår hur jag menar ?
Mvh
Bergfalken
2011-06-19 20:37 # 5
billion
Det cirkulerar ju en ganska stor mängd pengar så det är nog inga problem vid sådana volymer. Men, om alla skulle ta ut sina pengar så skulle inte bankerna kunna täcka det. Då blir det panik, en s.k. "bank run".
2011-06-19 20:38 # 6
Liberty Silver / Gustav Andersson
Jag skulle rekommendera att du kollar på filmen Money as debt som ligger på kunskapscentralen. Filmen är i fem delar med svensk text och förklarar på ett mycket detaljerat sätt hur pengaskapande fungerar i ett system som bygger på fraktionella reserver.
2011-06-19 20:56 # 7
Selous
Om jag förstår dig rätt Bergsfalken så undrar du vart kontanterna kommer ifrån?

I princip så fungerar det så att om vi ponerar att som du sa 100 personer går in på Handelsbanken samma dag och tar ut 100 tuss i cash så har samtliga tvingats begära möjligheten att plocka ut den summan tidigare, man måste nämligen göra det på alla större belopp, annars kan banken neka nämligen. Det innebär att Handelsbanken vet att ni ska komma och därmed skickar de en begäran till Riksbanken/värdecentralen om hur mycket kontanter de behöver ha levererade den dagen, sedan tar ni ut pengarna, nån lägger dem kanske som handpenning på en kåk, nån på en bil, en tredje köper en semesterresa till Thailand och så vidare, kontentan är att ni gör något med pengarna så att de cikulerar tillbaka in i systemet. Nästa dag kanske det är Nordeas kunder som gör större inköp, då hamnar kontanterna där. Ingen bank sitter idag på några pengareserver, den summa du har på ditt bankkonto är ett tillgodohavande på banken, det betyder inte att de håller dina pengar, det betyder att de står i skuld till dig. Mängden pengar som faktiskt finns fysiskt vill jag minnas är mindre än den mängd som omsätts på en vecka.
2011-06-20 01:00 # 8
bergfalken
Ok.......så pengarna har de alltså någonstans för att kunna leverera dessa 100.00 till mig och alla andra som oxå
behöver dessa lån ? Men.......eftersom de bara behöver 10% av kapitaltäckningen så frågar jag mig varifrån kommer dessa 90000 so de ska ordna fram ? De måste få fram pengarna från någonstans eftersom de inte finns i valvet ?

Är jag trög ? Känns så.........
2011-06-20 02:07 # 9
Selous
Nej, du är inte trög, du är möjligen outbildad i nationalekonomi. Det är en viss skillnad ;)
Men jag ska försöka förklara, det finns olika sorters pengar.
Det du tänker på som pengar, dvs mynt och sedlar ingår i vad som brukar kallas M0, det är den snävaste definitionen på pengar och utgör en bråkdel av alla pengar som "finns". Nästa mått är M1, där ingår även en del (stats)obligationer vill jag minnas. Det vanligaste/bredaste måttet är M3, där ingår alla sorters pengar och det är oftast det som ökar när vi pratar om ökad pengatryckning, det innebär egentligen att utlåningen ökar.
Kapitaltäckning, som i det bankerna måste ha, det du är ute efter när du pratar om de där tio tusen innebär i praktiken att banken deponerar pengar, egentligen obligationer hos riksbanken som säkerhet. Sedan kan de hitta på hur mycket pengar de vill så länge de inte överskrider kapitaltäckningskraven. Kommer du in med 10 000 kronor så sparar de inte en tusenlapp i valvet och lånar ut de andra nio. De skickar allihop till en värdecentral precis som typ ICA gör, sedan går dessa pengar ut dit de behövs i systemet till nästa dag, o nästa, o nästa. Den där tusenlappen de ska spara finns bara i bokföringen och innebär att de använder en del av den säkerhet de har hos riksbanken, dvs deras rättighet att hitta på nya pengar sjunker något om de inte tillför säkerhet till riksbanken. Hela skiten finns egentligen bara på papper. Ditt saldo är egentligen bara en "I owe You" från bankens sida. Det innebär tex i praktiken att alla inte kan ta ut sina pengar samtidigt, inte ens en bråkdel av oss kan ta ut våra pengar kontant..
Hela systemet bygger på att pengarna snurrar runt.
2011-06-20 03:38 # 10
Sigvard
@bergfalken

Förutom filmen "Money as debt" som rekommenderades ovan så kan du också se på denna enkla förklaring utav Richard Werner där han talar om hur ett sk "banklån" går till.
http://youtu.be/wDHSUgA29Ls
Två bra böcker på svenska presenteras här.
http://superzeke.wordpress.com/2011/04/17/hur-bankerna-styr-vart-samhalle-del-13/
Och en mycket bra blogg finns det här.
http://parasitstopp.wordpress.com/

Sigvard
2011-06-20 11:31 # 11
Liberty Silver / Gustav Andersson
@Sigvard

Riktigt bra filmklipp. Tack för det!

Är det inte Richard Werner som skrivit Mammons furstar?
2011-06-20 12:59 # 12
Sigvard
Citat:
Ursprungligen postat av Guld eller Skuld?
@Sigvard

Riktigt bra filmklipp. Tack för det!

Är det inte Richard Werner som skrivit Mammons furstar?


Jo det stämmer, "Mammons furstar" är en riktigt bra bok, och översatt till svenska.
Jag har samlat Werners hittills utkomna videos i "Free-lunch-serien" i denna spellista.
http://www.youtube.com/playlist?p=PL99CFB0ADC3E8BD7F
I del 1-3 så pratar han om nuvarande penningsystem och hur det kan förbättras.

Sista videon "Debt Free & Interest Free Money " övergår han däremot och förklarar orimligheten i det nuvarande penningsystemet och pratar om alternativ till detta. En riktig "must see" video alltså.
http://youtu.be/zIkk7AfYymg

Sigvard


Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.

Sök på Liberty Silver Forum

Prisgaranti hos Liberty Silver

Köp Liberty Silver mynt