Citat:
Ursprungligen postat av gestir
Hur kan man vara så säker på att bankerna kommer att höja räntorna? Varför höjs räntorna i en lågkonjuktur?
När det blir inflation så höjer bankerna räntorna för att ta in pengar från systemet och "förstöra" dom, således minska mängden pengar i omlopp. Räntorna sänks i regel i en lågkonjunktur för att stimulera konsumtionen, d.v.s låna pengar och konsumera upp dom, gäller såväl stater som privatperson. I staternas kläder behöver man rimligtvis inte konsumera upp dom, utan rusta upp samhället i form av förbättrad infrastruktur osv. Vilket ju faktiskt är en bra konsumtion, om det görs rätt.
Kommer man i dilemmat att det är lågkonjunktur och inflation så hamnar man i ett läge som kallas för deflation.
Bankerna kan göra två saker. Höja räntan, och pressa ner inflationen med risken att försätta ekonomin i recession eller depression. Eller sänka räntan för att få igång konjunkturen i form av lån och konsumtion, men med risken att elda på inflationen som då med största sannolikhet kommer stiga ännu mer.
Sverige skulle jag vilja påstå befinner sig i en liten deflation-light situation. Vi är jätte beroende av vår export och då Riksbanken har ett, och enbart ett mål, inflationen, så måste dom höja räntan för att inte elda på den eftersom den ökat under senare år då ränta varit väldigt låg. Våra stora exportbolag däremot trivs ju inte speciellt bra med detta då en ökad ränta stärker kronan i mångt och mycket, deras export minskar därför pga. högre priser och den inhemska konjunkturen ökar inte, utan kan rent av minska. Många bolag har ju redovisat mycket lägre vinster av denna anledning. Detta bidrar ju i sin tur till att börsen sjunker.
Jag är väldigt nyfiken på vad som bidragit till den ökade BNP:n vi haft under ett år. Om det är konsumtion eller produktion och export.