|
Silvermedia
|
|
Peak gold, silver, oil
|
Ett desperat grepp för ekonomer som inte vill inse fakta? Den här grafen säger inget annat än möjligtvis att det är en tillfällig boom i skifferolja i USA. USAs oljeproduktion nådde sin peak 1970 och har fallit sen dess. Utvinning i ett fält med skiffer ger en kurva där produtionen ökar snabbt för att sedan falla snabbt. De enskilda brunnarna som man borrar i ett fält ger kanske hundra fat per brunn i snitt. Så, nej denna graf bevisar ingenting annat än att skifferoljan (som för övrigt är en katastrof för miljön, något som man gärna inte vill se) har givit en tillfällig bom som kommer att plana ut om några år. Den tillfälliga ökning förtar inte på något sätt att det är mycket svårare (lika med dyrare) att utvinna denna oljan, jämfört med de källor man hade förr, då man bara borrade ett hål några hundra meter ner i marken och visp så sprutade det 100 000 fat om dagen i en kaskad. USA peakade sin produktion 1970 och har inte i närheten kommit över tidigare produktionsnivåer och kommer inte göra det i framtiden heller. Peak Oil är en reel observation. http://cornucopia.cornubot.se/2013/04/sammanfattning-usas-oljeproduktion-och.html http://www.forbes.com/sites/christopherhelman/2013/06/13/why-americas-shale-oil-boom-could-end-sooner-than-you-think/
|
Senast ändrad av Peak gold, silver, oil; 2013-07-13 15:04 |
|
Silvermedia
|
Citat: Ursprungligen postat av Peak gold, silver, oil Ett desperat grepp för ekonomer som inte vill inse fakta? Den här grafen säger inget annat än möjligtvis att det är en tillfällig boom i skifferolja i USA. USAs oljeproduktion nådde sin peak 1970 och har fallit sen dess. Utvinning i ett fält med skiffer ger en kurva där produtionen ökar snabbt för att sedan falla snabbt. De enskilda brunnarna som man borrar i ett fält ger kanske hundra fat per brunn i snitt. Så, nej denna graf bevisar ingenting annat än att skifferoljan (som för övrigt är en katastrof för miljön, något som man gärna inte vill se) har givit en tillfällig bom som kommer att plana ut om några år. Den tillfälliga ökning förtar inte på något sätt att det är mycket svårare (lika med dyrare) att utvinna denna oljan, jämfört med de källor man hade förr, då man bara borrade ett hål några hundra meter ner i marken och visp så sprutade det 100 000 fat om dagen i en kaskad. USA peakade sin produktion 1970 och har inte i närheten kommit över tidigare produktionsnivåer och kommer inte göra det i framtiden heller. Peak Oil är en reel observation. Enligt den statistiken som jag visade om att oljeproduktionen har ökats speciellt efter 2007 går emot den långsiktiga forecasten som du visar, vilket tyder på att forecasten inte stämmer. Det är intressant att peak oil teorin börjar just med 70.-talet för det är vid det tillfället som bretton woods systemet kollapsade och sista länken mellan guldet och dollarn försvann vars konsekvens blev svagare dollar och därmed högre priser. Peak oil teorin utgår ifrån att priset på olja har gått upp för att oljan har blivit knappare. Om man mäter oljepriset i guld så ser man att priset på olja har varit stabil om än inte gått ner vid flera tillfällen. Ifall peak-oil teorin stämde skulle vi även se priset på olja gå upp mätt i guld. Här kommer en artikel saxat från http://pricedingold.com/crude-oil/ med statistik. Crude OilAs you can see in the long term chart below, oil is a volatile commodity, with it's price swinging wildly in a range from less than 1 gram per barrel to almost 5 grams per barrel. But this chart also shows that these oscillations are part of a sideways price movement centered around 2.5 grams per barrel. Crude's current price around 2 grams is a bit below it's long term average. Of course, the fluctuating value of the dollar makes it very hard to gauge whether oil prices themselves are rising or falling… Oil today at 2 grams, is about the same as it was in the early 1950s; but if you measure the price in US dollars, you would get the impression that it is about 30 times more expensive today!
|
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-07-13 23:27 |
|
Vad är pengar? (vad-ar-pengar.blogspot.se)
|
Peak Oil "teorin" säger inget om pris utan den talar om saker som EROEI (Energy Returned On Energy Invested) och den konstaterar att när du väl har toppat produktionen inom ett givet område - det kan vara ett enskilt fällt, ett land, en kontinent eller världen - så får du aldrig upp produktionen över forna nivåer. Över själva toppen dvs. USA som land toppade runt 1970. Det var alltså då man utvann som mest olja någonsin i USA. Peak Oil innebär inte att oljan har tagit slut eller att den ens kommer att ta slut, utan att man har utvunnit ungefär hälften av oljeresursen inom ett givet område. Efter toppen är nådd får du kasta mer och mer resurser för att få ut mindre och mindre olja. Eftersom hela vår energi-infrastruktur idag är uppbyggd kring oljan så går det även åt olja för att producera ny olja. Beträffande kollapsen av Bretton Woods och Peak Oil: Du menar alltså att eftersom dollarn inte är kopplad till Guld sedan 1971 så blir priser, utan guldets stabilitet, missvisande? Och därmed skulle det prismässigt se ut som att Peak Oil har inträffat fast än att så inte alls är fallet? En direkt fråga: Förnekar du att USAs produktion toppade (var som högst) 1970 och att den har fallit sedan dess fram till skifferoljebomen som började för några år sedan? Ja, nu ökar produktionen igen och importen faller därmed. Men toppen nåddes 1970 och man har ännu inte stigit tillbaka över den. Lyckas man göra det så blir, i ett längre perspektiv, Peak Oil för USA som nation framskjutet. Men där är vi inte ännu. Det är därför det är så ignorant att skriva som de gör på EPJ. "So much for Peak Oil" - Vad menar de? Menar de Peak Oil för världen? Om de menar det så fall måste man vänta några år innan man kan se toppen av världsproduktionen, Men om de menar USA måste de vara fullständigt ignoranta. Det är ett oomkullrunkeligt faktum att USA toppade sin produktion runt 1970 och då fick öka sin import kraftigt. Se nedan graf hämtad från Wikipedia.
|
Senast ändrad av Vad är pengar? (vad-ar-pengar.blogspot.se); 2013-07-14 00:26 |
|
Silvermedia
|
Citat: Peak Oil "teorin" säger inget om pris utan den talar om saker som EROEI (Energy Returned On Energy Invested) och den konstaterar att när du väl har toppat produktionen inom ett givet område - det kan vara ett enskilt fällt, ett land, en kontinent eller världen - så får du aldrig upp produktionen över forna nivåer. Över själva toppen dvs.
USA som land toppade runt 1970. Det var alltså då man utvann som mest olja någonsin i USA. Peak Oil innebär inte att oljan har tagit slut eller att den ens kommer att ta slut, utan att man har utvunnit ungefär hälften av oljeresursen inom ett givet område. Efter toppen är nådd får du kasta mer och mer resurser för att få ut mindre och mindre olja. Tackar för rättningen. För att illustrera min poäng: Enkronan från 1875 med en silvervikt på 6 gram är idag värd 25,62 kronor (Samlarvärde exkluderat). Bensinpriset ligger idag på 14,73 kr per liter vilket innebär att man får tillbaka hela 10 kr och 96 ören. En Twenty-cent piece (amerikansk betalningsmedel) med 4,5 gram silvervikt från 1875 är värd minst 19,35kr (ifall man enbart kollar på silverinnehållet, innehåller även 10% koppar). Med mynt från samma årtal kan man få tillbaka 4,63 kr ifall man köpte bensin idag. Detta innebär att priset på bensin både i Sverige och USA har sedan 1875 varit stabil. Citat: Beträffande kollapsen av Bretton Woods och Peak Oil: Du menar alltså att eftersom dollarn inte är kopplad till Guld sedan 1971 så blir priser, utan guldets stabilitet, missvisande? Och därmed skulle det prismässigt se ut som att Peak Oil har inträffat fast än att så inte alls är fallet? Precis. Det är egentligen fiat valutorna som tappar värde, priset på oljan har varit stabil. Citat: En direkt fråga: Förnekar du att USAs produktion toppade (var som högst) 1970 och att den har fallit sedan dess fram till skifferoljebomen som började för några år sedan? Ja precis. Med tanke på att bensinpriset har varit stabil sedan 1875 så kan vi inte ha uppnått peak oil ännu. Ponera att vi når peak oil i framtiden då skulle vi få mindre växel tillbaka med valutorna från 1875.
|
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-07-14 02:19 |
|
Babaroo
|
Jag tror han menar peak oil production, i det sista stycket, oljepriset har varit relativt stabilt i guld mått mätt . Det är väl det som är poängen med den här peak oil teorin, att produktionskvantiteten minskar efter toppen av densamme fram tills det kommer en ny högre topp (säger ju sig självt precis som så mycket annat inom ekonomi).
|
Senast ändrad av Babaroo; 2013-07-14 10:23 |
|
Vad är pengar? (vad-ar-pengar.blogspot.se)
|
Citat: Ursprungligen postat av Silvermedia Tackar för rättningen. För att illustrera min poäng: Enkronan från 1875 med en silvervikt på 6 gram är idag värd 25,62 kronor (Samlarvärde exkluderat). Bensinpriset ligger idag på 14,73 kr per liter vilket innebär att man får tillbaka hela 10 kr och 96 ören. En Twenty-cent piece (amerikansk betalningsmedel) med 4,5 gram silvervikt från 1875 är värd minst 19,35kr (ifall man enbart kollar på silverinnehållet, innehåller även 10% koppar). Med mynt från samma årtal kan man få tillbaka 4,63 kr ifall man köpte bensin idag. Detta innebär att priset på bensin både i Sverige och USA har sedan 1875 varit stabil. Eeeh, ok...nu ska vi se här.... Först och främst: En liter bensin kostade alltså 2 kr 1875? Eller vad i hela fridens namn menar du? De första bilarna började komma i slutet på 1880-talet men de var då ytterst få. Jag misstänker starkt att drivmedel då kan ha varit bra mycket dyrare då det var så få som använde det och på en väldigt nischad marknad. Sedan när produktionsvolymerna ökade och efterfrågan steg hittade man mer och mer lättillgänglig olja och då så föll priset förmodligen kraftigt. Eller vad menar du med växel? Vad är det man får växel på? För övrigt kostade en liter bensin ca. 50öre i början på 50-talet, vilket inflationsjusterat tydligen ska motsvara 8kr idag. Intressant är att detta motsvarar dagens silvervärde på en 50öring från 50-talet http://myntkollen.kavalkad.se/index.php?s50ore400=1Hur ska man tolka det? Kanske silver är korrekt värderat och inte ska upp mer? Eller? Citat: Ursprungligen postat av Silvermedia Enligt den statistiken som jag visade om att oljeproduktionen har ökats speciellt efter 2007 går emot den långsiktiga forecasten som du visar, vilket tyder på att forecasten inte stämmer. Det är intressant att peak oil teorin börjar just med 70.-talet för det är vid det tillfället som bretton woods systemet kollapsade och sista länken mellan guldet och dollarn försvann vars konsekvens blev svagare dollar och därmed högre priser. Peak oil teorin utgår ifrån att priset på olja har gått upp för att oljan har blivit knappare. Prognosen under rubriken "drill baby, drill" visar tydligt att det är frågan om en skifferoljeboom med peak runt 2017 som sedan kommer plana ut. Citat: Ursprungligen postat av Silvermedia Citat: En direkt fråga: Förnekar du att USAs produktion toppade (var som högst) 1970 och att den har fallit sedan dess fram till skifferoljebomen som började för några år sedan? Ja precis. Med tanke på att bensinpriset har varit stabil sedan 1875 så kan vi inte ha uppnått peak oil ännu. Ponera att vi når peak oil i framtiden då skulle vi få mindre växel tillbaka med valutorna från 1875. Du förnekar alltså de faktabaserade grafer som tydligt visar en topp - "peak" - i USAs produktion kring 1970? Produktionen toppade aldrig menar du? Den är kanske högre idag? Eller? I så fall: Vad är det för konsprationsteorier som du vilar dina åsikter på?
|
Senast ändrad av Vad är pengar? (vad-ar-pengar.blogspot.se); 2013-07-15 10:01 |
|
Silvermedia
|
Citat: Eeeh, ok...nu ska vi se här....
Först och främst: En liter bensin kostade alltså 2 kr 1875? Eller vad i hela fridens namn menar du?
De första bilarna började komma i slutet på 1880-talet men de var då ytterst få. Jag misstänker starkt att drivmedel då kan ha varit bra mycket dyrare då det var så få som använde det och på en väldigt nischad marknad. Sedan när produktionsvolymerna ökade och efterfrågan steg hittade man mer och mer lättillgänglig olja och då så föll priset förmodligen kraftigt.
Eller vad menar du med växel? Vad är det man får växel på? Ska försöka illustrera detta bättre. Min poäng är: Priset på olja har inte gått upp på grund av oljebrist. Priset på olja har gått upp på grund av att pengarnas värde har minskats. Anledningen till varför pengarnas värde har minskats är för att stater världen över expanderar penningmängden sedan 70-talet. Det finns två typer av svenska kronor. Svenska kronor som är gjorda av ädelmetaller före 1970-talet och svenska kronor som inte är gjorda av ädelmetaller efter 1970-talet. Enkronan från 1875 med en silvervikt på 6 gram är i dagens icke-silver pengar värd 25,62 kronor då priset per gram är 4,3 kr. Bensinpriset ligger idag på 14,73 kr per liter. Om man tar 25,62 minus 14,73 så får man alltså 10 kr och 96 ören och detta är växel som man hade fått ifall myntet från silverstandard tiden hade används till dagens betalning. Silver är alltså med andra ord dyrare än fiat och det är detta som reflekterar bensinpriset. Citat: De första bilarna började komma i slutet på 1880-talet men de var då ytterst få. Jag misstänker starkt att drivmedel då kan ha varit bra mycket dyrare då det var så få som använde det och på en väldigt nischad marknad. Sedan när produktionsvolymerna ökade och efterfrågan steg hittade man mer och mer lättillgänglig olja och då så föll priset förmodligen kraftigt.
Jag mätte köpkraften av 1875 enkronan i dagens bensinpriser vilket innebär att modern teknik som kräver olja är inräknat. Priset har alltså beräknats utifrån dagens utbud och efterfrågan. Däremot tycker jag att det du skriver är intressant och jag tror att den teorin stämmer i stora grader :) Citat: Eller vad menar du med växel? Vad är det man får växel på? Vi har två olika enkronor. Ena som är dyrare då den har ett silver innehåll. Om du betalar med en silver enkrona får du 10 kr fiat växel. Citat: För övrigt kostade en liter bensin ca. 50öre i början på 50-talet, vilket inflationsjusterat tydligen ska motsvara 8kr idag. Intressant är att detta motsvarar dagens silvervärde på en 50öring från 50-talet http://myntkollen.kavalkad.se/index.php?s50ore400=1
Hur ska man tolka det? Kanske silver är korrekt värderat och inte ska upp mer? Eller?
Det beror på vad man mäter silvret med. Om man mäter silverpriset i förhållande till fiat så kommer silver att gå upp på grund av inflation. Om man mäter silver i förhållande till koppar eller andra metaller så är det korrekt värderat eftersom att man inte kan skapa metaller ur tomma intet. Däremot så kommer utbud och efterfrågan påverka upp och nedgång i priser oavsett om man har inflation eller inte. Citat: Prognosen under rubriken "drill baby, drill" visar tydligt att det är frågan om en skifferoljeboom med peak runt 2017 som sedan kommer plana ut. Tänk på att det är en prognos. Det kommer kanske att plana ut om alla variabler och antaganden stämmer. Förövrigt vet man aldrig hur framtiden kommer att se ut. För att veta det måste vi per definition leva i framtiden vilket vi inte kan göra. Inte ens väderreportrar har förmågan att spå vädret fram tills 2017 och få det korrekt så man bör ta prognoser med en nypa salt. Citat: Du förnekar alltså de faktabaserade grafer som tydligt visar en topp - "peak" - i USAs produktion kring 1970? Produktionen toppade aldrig menar du? Den är kanske högre idag? Eller?
I så fall: Vad är det för konsprationsteorier som du vilar dina åsikter på? Jag utgår efter utbud, efterfrågan och priser som inte är så komplicerade att räknade ut så som jag visade ovan. Om vi vore i närheten av en peak så skulle köpkraften av enkronan från 1875 ha försvunnit i förhållande till dagens bensinpris vilket den inte har gjort. Om båda enkronorna var lika mycket värda i förhållande till bensinpriset skulle jag vara den första att säga: Vi har nått peaken. Däremot förnekar jag inte att det är svårare att producera olja eftersom att inflation medför stora kostnader. Av samma anledning har guldgruvor stora problem med att utvinna mer guld då produktionskostnaden stiger snabbare än produktionen på grund av inflationen.
|
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-07-16 14:43 |
|
Jarneris
|
Det verkar råda en märklig missuppfattning mellan er båda. Peak oil i USA har inträffat - det är ett obestridbart faktum, men det betyder inte att peak oil för resten av världen har inträffat, som Silvermedia tycks översätta det till. Det upptäcktes nya stora fält i Saudi-Arabien så produktionen kunde fortsätta att öka. Efterfrågan möttes av tillgång. Priset var, med undantag för OPEC-krisen, relativt stabil. Nu, när vi har passerat eller är mycket nära en världspeak (skifferguld i Kanada kanske kan fördröja det något) , så stiger priset eftersom tillgång och efterfrågan får allt svårare att mötas. Det är det som sker nu och kommer att fortsätta tills ett billigare energislag ersätter oljan.
Sedan är det intressant att USA peakade samtidigt (eller egentligen strax innan) guldmyntfoten övergavs av Nixon, liksom det är intressant att oljepriset nådde en all time high strax innan krisen 2008 (var det månne tecken på en världspeak?). Jag tolkar det som att bränslet och smörjmedlet för ekonomin står och faller med tillgång på olja, och när denna produktion inte kan öka i en växande ekonomi, väntar stagnation eller recession.
|
|
|
Silvermedia
|
Citat: Ursprungligen postat av Jarneris Det verkar råda en märklig missuppfattning mellan er båda. Peak oil i USA har inträffat - det är ett obestridbart faktum, men det betyder inte att peak oil för resten av världen har inträffat, som Silvermedia tycks översätta det till. Det upptäcktes nya stora fält i Saudi-Arabien så produktionen kunde fortsätta att öka. Efterfrågan möttes av tillgång. Priset var, med undantag för OPEC-krisen, relativt stabil. Nu, när vi har passerat eller är mycket nära en världspeak (skifferguld i Kanada kanske kan fördröja det något) , så stiger priset eftersom tillgång och efterfrågan får allt svårare att mötas. Det är det som sker nu och kommer att fortsätta tills ett billigare energislag ersätter oljan. Sedan är det intressant att USA peakade samtidigt (eller egentligen strax innan) guldmyntfoten övergavs av Nixon, liksom det är intressant att oljepriset nådde en all time high strax innan krisen 2008 (var det månne tecken på en världspeak?). Jag tolkar det som att bränslet och smörjmedlet för ekonomin står och faller med tillgång på olja, och när denna produktion inte kan öka i en växande ekonomi, väntar stagnation eller recession. Roligt att du joinar diskussionen :) Peak Oil är bestridbar. Det bästa sättet man kan mäta hur mycket olja det finns är att kolla på utbud iförhållande till efterfrågan vilket kommer till uttryck genom priser. När något kostar mycket tyder det på att det finns lite av en vara iförhållande till efterfrågan och när något är billigt så är det tvärtom. Om det vore billigt att köpa olja skulle ingen säga att vi har brist på olja. Idag mäts priser i papperspengar vars värde förstörs varje dag på grund av att alla centralbanker trycker pengar samtidigt. Det gör att papperspengar inte är en bra mätsticka för att se hur mycket utbud av olja det faktiskt finns i ekonomin. Principen bakom argumentationen gäller även för USA:s oljeproduktion. Oavsett om USA lyckas att invadera hela mellanöstern eller inte och därefter utökar utbudet av olja dramatiskt skulle priset på olja troligtvis inte gå ner -under ett långsiktigt perspektiv- med tanke på att man fortfarande trycker pengar till ett värde av $80 billioner i månaden sedan QE3. Att priset på olja går upp i papperspengar men inte i exempelvis guld eller silver tyder på att det egentligen är värdet på våra pengar som förstörs då även priset på allt annat har gått upp.
|
Senast ändrad av Silvermedia; 2013-08-09 23:58 |
|
Jarneris
|
Tack, Silvermedia! Jag diskuterar gärna, men jag måste redan nu säga att jag är dålig på att ge referenser. Detta beror på att jag oftast är tillfreds med att förstå för egen del och därför inte behöver lägga referenser och exakta siffror på minnet i lika stor grad som om jag var intresserad av att övertyga andra.
Peak oil betyder inget mer än att den totala produktionen av olja/tidsenhet har toppat, en tidpunkt man bara kan se i efterhand. T.ex. i USA 1970, England 1998 och Norge runt 2000. Detta har dock inget med den totala Peak oil att göra. Gwaharfältet i Saudiarabien tickar på och Angola har visat sig ha mer olja än man trodde från början.
Om efterfrågan inte matchas av tillgång höjs priset, och fram till 2005 tycktes tillgång och efterfrågan följas hand i hand. Höjningar i priset var i första hand en effekt av inflation, precis som du skriver. Men sedan började det hända saker. Priset sköt i höjden, inte på grund av hyperinflation, utan på grund av att produktionen inte tycktes kunna matcha efterfrågan. Efter detta kom finanskrisen som världen inte återhämtat sig från än. Priset föll tillbaka, men är nu tillbaka på höga nivåer igen.
Att använda guldpris, som du föreslog, som ett alternativ till dollarn är vanskligt eftersom marknaden bara kan reagera på den information den har för handen. Vart guldet finns, vem som faktiskt äger det osv är inte helt kartlagt. Detta innebär att guldet kan vara övervärderat eller undervärderat (givet om man hade haft full insikt). Olja är utan tvekan den mest betydelsefulla varan i vår ekonomi och kommer så att vara tills den blir utkonkurrerad av en billigare energivara. Mängden olja och hur lätt den är att utvinna avgör ekonomins utveckling och Peak oil är den oundvikliga (rent fysiska) tidpunkten när världens produktion ej längre kan ökas, vilket ofrånkomligen leder till recession (såvida inte någon mirakelteknik och ny råvara skulle segla upp).
|
|
|
Jarneris
|
Citat: Ursprungligen postat av Jarneris Tack, Silvermedia! Jag diskuterar gärna, men jag måste redan nu säga att jag är dålig på att ge referenser. Detta beror på att jag oftast är tillfreds med att förstå för egen del och därför inte behöver lägga referenser och exakta siffror på minnet i lika stor grad som om jag var intresserad av att övertyga andra. Peak oil betyder inget mer än att den totala produktionen av olja/tidsenhet har toppat, en tidpunkt man bara kan se i efterhand. T.ex. i USA 1970, England 1998 och Norge runt 2000. Detta har dock inget med den totala Peak oil att göra. Gwaharfältet i Saudiarabien tickar på och Angola har visat sig ha mer olja än man trodde från början. Om efterfrågan inte matchas av tillgång höjs priset, och fram till 2005 tycktes tillgång och efterfrågan följas hand i hand. Höjningar i priset var i första hand en effekt av inflation, precis som du skriver. Men sedan började det hända saker. Priset sköt i höjden, inte på grund av hyperinflation, utan på grund av att produktionen inte tycktes kunna matcha efterfrågan. Efter detta kom finanskrisen som världen inte återhämtat sig från än. Priset föll tillbaka, men är nu tillbaka på höga nivåer igen. Att använda guldpris, som du föreslog, som ett alternativ till dollarn är vanskligt eftersom marknaden bara kan reagera på den information den har för handen. Vart guldet finns, vem som faktiskt äger det osv är inte helt kartlagt. Detta innebär att guldet kan vara övervärderat eller undervärderat (givet om man hade haft full insikt). Olja är utan tvekan den mest betydelsefulla varan i vår ekonomi och kommer så att vara tills den blir utkonkurrerad av en billigare energivara. Mängden olja och hur lätt den är att utvinna avgör ekonomins utveckling och Peak oil är den oundvikliga (rent fysiska) tidpunkten när världens produktion ej längre kan ökas, vilket ofrånkomligen leder till recession (såvida inte någon mirakelteknik och ny råvara skulle segla upp). Rättning: du talade om silver, inte guld som jag felaktigt skrev, men grejen är att silverpriset kan manipuleras genom nollning, som J P Morgan tydligen gjort sig skyldig till.
|
|
|
Notera att forumet inte längre uppdateras p.g.a. teknikförändringar inför kommande uppdatering av hemsidan.